Vučić s Grenelom: Kompromis može biti postignut samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sastanku sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom da je kompromisno rešenje kosovskog u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona te da može biti postignuto samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije.

Aleksandar Vučić i Ričard Grenel Foto: Betaphoto/Milos Miskov

Kako se u saopštenju iz Kabineta predsednika navodi, Vučić je upoznao Grenela sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom i položajem Srba na Kosovu i naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

Izaslanik Ričard Grenel izjavio je da postoji snažno uverenje Trampove administracije da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbeđivanje trajnog mira.

"Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu dovedemo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost", istakao je on.

Grenel: Potrebna bliska saradnja na postizanju sveobuhvatnog rešenja

Ambasada SAD u Beogradu prenela je danas Grenelovu izjavu da „SAD žele da Kosovo i Srbija blisko sarađuju na postizanju sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešila neslaganja u regionu“.

„Administracija predsednika SAD Donalda Trampa čvrsto veruje da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti za trgovinsku razmenu najvažniji deo u obezbeđivanju trajnog mira“, stoji u izjavi. 

Cilj je da se naši partneri u Srbiji i na Kosovu okupe radi postizanja sveobuhvatnog rešenja kojim bi se razrešila neslaganja u regionu. Neophodno je da obe strane blisko i ubrzano sarađuju, gledajući u budućnost, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD povodom prve Grenelove posete Kosovu i Srbiji, 9. i 10. oktobra.

Tokom boravka u Beogradu, specijalni izaslanik Grenel sastao se i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, ali i sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom. Čadež je posle razgovora rekao da je on želeo da čuje kako poslovna zajednica može da pomogne u rešavanju ekonomskih problema u odnosima u regionu.

Naveo je da se Grenel i juče u Prištini prvo sastao s predstavnicima poslovne zajednice, što je novi i dugačiji pristup u rešavanju odnosa Beograda i Prištine, "jako kompleksnog političkog problema koji sprečava dublju integraciju regiona".

"Grenel je želeo da objasni ekonomske posledice nerešavanja ovog pitanja u budućnosti za sve nas koji ovde živimo i za našu decu", rekao je Čadež.

Dodao je da je "Grenel iskusan političar i diplomata i da je mogao da vidi da kod njega postoji velika spremnost da se reši taj problem".

"Slažemo se da ako ne rešimo politička pitanja, naše ekonomije nemaju veliku perspektivu za rast", rekao je Čadež.

Pre razgovora specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel u Beograd donosi "jednostavnu poruku" od američkog šefa države da "narod Srbije i Kosova želi mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu".

Američka ambasada u Srbiji je to danas prenela preko "Tvitera", navodeći da je Grenel doputovao u Beograd noseći tu poruku od predsednika SAD Donalda Trampa.

Uz poruku je fotografija Grenela kako izlazi iz aviona na aerodromu u Beogradu.

Grenel se juče na Kosovu sastao s predsednikom Hašimom Tačijem i s kandidatom za premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem. Po saopštenju iz Tačijevog kabineta, Grenel je rekao da se nada da će se ubrzo sastati predstavnici Kosova i Srbije i naći rešenje.

Grenel je svoju misiju počeo posetom Prištini svega nekoliko dana nakon što ga je predsednik SAD Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, a tu funkciju obavlja paralelno s funkcijom ambasadora SAD u Berlinu. Krajem avgusta diplomata Metju Palmer postavljen je za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan i oni bi, kako je najavljeno, trebalo da zajednički pomognu u postizanju sporazuma Beograda i Prištine.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut je nakon što je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra prošle godine, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto

Izvor: Insajder, Beta