Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova uoči posete Lajčaka: Novi projekti, ulaganja i pomoć za srpske sredine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predstavnike Srba sa Kosova i Metohije upoznao sa situacijom pred dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i razgovora u Briselu, ali da je bilo reči i o bezbednosnim problemima na Kosovu i konkretnim projektima koje će država finansirati.

Aleksandar Vučić na sednici Vlade Srbije, 4. februara 2021. Foto: Srđan Ilić

Nakon sastanka u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumliji, Vučić je novinarima rekao da će država na Kosovu investirati u gradnju Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i novog objekta u Gračanici, da će izgraditi magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice ukupne dužine 54 kilometra i da će investirati sedam miliona evra u zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je rekao da je sagovornike upoznao sa projektima koji će biti sprovedeni u Kosovskom Pomoravlju i Štrpcu, koji podrazumevaju osvetljenje centra tog grada i uređenje fasada.

Prema njegovim rečima, biće obezbeđena i finansijska pomoć za ljude koji zaista žive na Kosovu, kao i za decu i nezaposlene.

"Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo, ne ljudima koji su prijavljeni, već onima koji žive na KiM, posebno onih 12.000 do 14.000 koji su nezaposleni", rekao je Vučić.

Nezaposleni mogu da očekuju pomoć države Srbije od po 200 evra, naglasio je Vučić.

"Ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, kao i za svakog čoveka, što je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra pomoći", istakao je predsednik Srbije.

To, kako je rekao, znači da će petočlana porodica, u kojoj dvoje odraslih zaposlenih dobiti 500 evra, a ako su dvoje nezaposlenih 700 evra.

"To je ogroman novac, ali time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu našeg stanovništvu na KiM", rekao je Vučić i dodao da nisu svi na KiM siromašni, jer ima, posebno na Severu, onih koji žive pristojno, pre svega, zbog kosovskog dodatka.

On je dodao da država Srbije neprestano jača i da sada to može da podnese i naveo da to pokazuje i povećanje prosečne plate.

"Što Srbija bude brže napredovala, deo srpskog stanovništva iz tih zemalja ići će ka Srbiji, a mi bismo hteli da oni ostanu na svojim ognjištima", rekao je on.

Izvor: Beta, RTS

"Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo, ne ljudima koji su prijavljeni, već onima koji žive na KiM, posebno onih 12.000 do 14.000 koji su nezaposleni", rekao je Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije u Kuršumliji.