Vučić: Sa sigurnošću od 99 odsto mogu da kažem da samita u Parizu neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa 99 odsto sigurnosti neće biti sastanka u Parizu, koji organizuju francuski predsednik Emanuel Makron i Angela Merkel, a na koji je pozvan i Hašim Tači. Vučić je naveo da mu se čini da su kosovski Albanci želeli da na posredan način pošalju poruku Nemcima i Francuzima da Evropljani ne treba da rešavaju problem Kosova. 

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije je izjavio da Albanci zapravo dijalog ne žele, “već žele da svim u potpunosti upravljaju Amerikanci i niko više”.

“Sa 99 odsto sigurnosti mogu kažem da Pariza neće biti", kazao je Vučić i ocenio da su Nemci i Francuzi “dobro razumeli” poruku koju im je kako je rekao, poslala Priština”, rekao je Vučić za TV Pink.

Brnabić o samitu u Parizu: Nemamo dve strane spremne na kompromis

Da samita u Parizu verovatno neće biti, izjavila je danas i premijerka Ana Brnabić tokom posete Francuskoj, dodajući kako je razočarana jer ne zna šta je alternativa dijalogu. Ona je navela i da svi prave paralelu sa Prespanskim sporazumom, postignutim između Severne Makedonije i Grčke, ali da su za takve kompromise potrebne dve strane.

"Ovde očigledno nemamo dve strane koje su spremne za bilo kakav kompromis", rekla je Brnabić, ističući i kako se nada da će neko uspeti da razgovara s Prištinom o tome "šta je pametno za budućnost".

On je naveo da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

„Šanse su manje od jedan odsto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama“, izjavio je Vučić.

„Biće mnogo promena u SNS“

Aleksandar Vučić, predsednik SNS, rekao je i da će u njegovoj stranci biti mnogo promena.

„Biće velikog podmlađivanja. Sačekajte kraj leta, početak jeseni“, izjavio je Vučić.

On se osvrnuo i na kritike koje je uputio pojedinim funkcionerima SNS na nedavnoj sednici Glavnog odbora stranke. On je rekao da je njegova ideja da se SNS “ne pretvori u dosovske stranke”.

„Nadam se skidanju sa liste FATF-a“

Vučić je rekao da se nada da će doći do skidanja sa „sive liste FATF-a“- međudržavne organizacije za borbu protiv pranja novca i terorizma.

„Nadam se da će to da se dogodi, jer je Srbija ispunila sve uslove“, rekao je Vučić.

“SNS je istorijski mnogo uradio za narod, to će pisati u udžbenicima. Hoću da budemo deo naroda, da čujem šta narod misli, čime su zadovoljni a čime nisu. Neću da se odvajamo od naroda”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjave pojedinih opozicionih političara da on neće mirno otići sa vlasti, Vučić je rekao da će otići kada bude želeo.

“Da biste predali nekom vlast, neko mora da vas pobedi na izborima. Oni hoće da stvore atmosferu da postoje dve Srbije, da su ne znam kako blizu. Pa onda pitaju hoće li Vučić mirno da preda vlast. Kada sam izgubio na izborima u Beogradu, izašao sam i čestitao pobedniku i borio se ponovo na izborima“, naveo je on.

Vučić je dodao da će demokratsku volju naroda „uvek da prizna“, ali da ga opozicija neće pobediti.

“Ja ću otići, a oni me neće pobediti”, naveo je on.

“Zapanjio me je zahtev da ne bude testa”

Predsednik Srbije govorio je i o odlaganju testa iz matematike u okviru završnog ispita i hapšenju osumnjičenog za krađu testa u štampariji u kojoj je radio. On je naveo da je u eri moderne tehnologije dovoljno da se na minut zaustavi štamparija, pa da se testovi prošire po društvenim mrežama.

„Nije samo uhapšeni radnik štamparije učestvovao u tome. Učestvovalo je stotinu ljudi. Oni su prihvatili te testove, širi li ih dalje“, rekao je Vučić.

On je izjavio i da se ne brine za proteste dece, jer „uvek više vole da prostestuju, nego da idu u školu“.

„Zabrinula me je podrška dela akademske javnosti njihovim zahtevima. Postoje i političari da podržavaju njihov zahtev da nema ispita. To jeste stres za njih i njihove porodice, naročito za odgovornu decu. Mene je zapanjio zahtev – nećemo testove. Zamislite da ja izađem i kažem vidite šta smo mi četiri godine radili, napravili hiljade kilometara puta, mostova, povećali plate i penzije … 'ajde da ne idemo na izbore“, naveo je Vučić.

Izvor: Insajder