Vučić: Siguran sam da će tužilac proveriti i navode o zloupotrebama koje je objavljivao novinar iz Grocke (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je odgovarajući na pitanje novinarke Insajdera da je siguran da će tužioci istražiti i navode koje su objavljivali novinari portala Žig info i sam Milan Jovanović, kome je nedavno zapaljena kuća, a zbog čega je juče uhapšen visoki funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović. Na pitanja novinarki Insajdera i Televizije N1 kako je moguće da je Simonović osumnjičen za "podstrekivanje na izazivanje opšte opasnosti" ako se zna da je novinar sa suprugom bio u kući u trenutku kada je zapaljena, Vučić je nekoliko puta ponovio da on nije tužilac.

Aleksandar Vučić

Novinar Milan Jovanović od početka tvrdi da je razlog paljenja njegove kuće to što je u svojim tekstovima na lokalnom portalu Žig info pisao o zloupotrebama predsednika opštine. Na pitanje da li će to biti predmet istrage, predsednik Vučić je rekao da veruje da hoće, da ne može ništa više od toga da kaže, a da je o tom slučaju on kao predsednik države govorio na jučerašnjoj konferenciji jer je bilo važno da pošalje poruku da nasilje nikome neće biti tolerisano.

„Da, ja sam siguran da je posao tužioca da istraži to jer da sam rekao bilo šta drugo rekli biste mi 'a što se ti mešaš u to'. A rećiću vam zašto sam sinoć govorio o tome. Govorio sam pre svega zbog značaja tema, zbog toga što sam želeo da upozorim sve ljude u Srbiji da se ne igraju sa tim, da nikada ne pomisle da je dozvoljeno napadati novinare ali i druge ljude. Upravo zato smo deset dana ranije najavili i doneli odluku da uz zakon o poreklu imovine, pooštrimo dramatično naš krivični zakonik i verujem da će to naići na odobravanje celokupne javnosti“, rekao je Vučić koji je na pitanja novinara odgovarao nakon svečanosti u Novom Sadu povodom titule "Evropska prestonica mladih" koji je dobio taj grad.

Vučić je dodao i da je siguran da će tužioci uzeti u obzir sve što je neophodno:

„Obavili smo najteži deo posla, a videli ste i sami koliko je to bilo komplikovano. Ne da li znate ili ne znate već da li možete da dokažete to. Tužilac je zadovoljan slučajem, to je prihvatio i krenuo u vođenje postupka“.

Na pitanje novinarke N1 da li smatra da je preblaga kvalifikacija "podstrekivanje na izazivanje opšte opasnosti", Vučić je rekao da on i ne zna da je delo tako kvalifikovano. Isti odgovor je ponovio i na konstataciju novinarke Insajdera da je kuća zapaljena dok je novinar sa suprugom bio unutra i da su napadači pucali kada je krenuo da izađe iz zapaljene kuće. 

"Nisam tužilac, ne znam za šta će da ga tereti, ali će da ga tereti za ono za šta misli da ima dovoljno dokaza", rekao je Vučić.

Kako je predsednik Vučić odgovarao na pitanja novinarki Insajdera i N1, pogledajte u videu.

Podsetimo, juče je u toku dana portal Žig info objavio nezvanična saznanja da je uhapšen predsednik Opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović.

Ubrzo zatim iz predsednikovog kabineta stigla je najava da će se predsednik vanredno obratiti građanima od 20 časova.

Nezvanične informacije o hapšenju Simonovića nisu se, međutim, mogle potvrditi u MUP-u.

Ipak, neposredno pre početka ove konferencije, Insajderu je zvanično u Drugom osnovnom tužilaštvu potvrđeno da je Simonović zaista uhapšen i to zbog sumnji na podstrekivanje paljenja kuće novinara Jovanovića.

Nešto kasnije ovu informaciju potvrdio je i predsednik Srbije na konferenciji za novinare objasnivši i ceo tok događaja u noći kada je novinaru u Grockoj zapaljena kuća do temelja. On je sinoć izneo i informaciju da je u ovaj slučaj bio umešan i jedan policajac. Kako je dodao, policijski službenik je razgovarao sa Simonovićem, koji mu je obećao 1.500 evra koje nije dobio, pa je policijski službenik dao svojih 1.000 evra izvršiocima, a ćutao je zbog zapošljavanja koja su se dešavala u narednom periodu.

Zbog sumnje da su direktni izvršioci koji su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke, policija je prethodno uhapsila tri osobe. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je tada da su privedeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Novinaru Žig info kuća je zapaljena 12. decembra tokom noći. Nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela, a u požaru je izgorela cela njegova imovina.

Sam Jovanović je nakon paljenja kuće rekao da je pisao najviše o predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, za koga je i izneo sumnje da stoji iza čitavog slučaja.

Milan Jovanović je nakon paljenja kuće izjavio je da su on i Željko Matorčević, urednik portala Žig info, i ranije dobijali pretnje, kao i da su ih prijavljivali policiji uz navođenje imena osobe „koja želi da ih ubije“, ali da rezultati istrage nisu poznati.

I jedan i drugi iznosili su tvrdnje da su motivi za napade na njih to što su ukazivali na zloupotrebe u Grockoj, u koje je, prema njihovim rečima, umešan i predsednik Opštine Dragoljub Simonović.

Šta je otkrio Žig info?

Gročanski portal Žig info je ranije pisao o tome da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović (SNS) na prijemu građana povodom zahteva za asfaltiranje ulica, rekao je jednoj od prisutnih građanki da zna da nije glasala na izborima i da „ako traži od države nešto, mora državi i da da glas“.

Simonović je ispred sebe imao spisak imena ljudi koji su došli na prijem, a na njemu i podatke o adresi stanovanja prisutnih, kao i podatke ko je glasao, a ko nije. Kako se vidi na snimku koji je objavio Žig info, Simonović je prozvao ime Jelene Nikolić, a zatim, umesto o njenom zahtevu, govorio o tome kako nije izašla na izbore.

„Nisam rekao za koga, ali ako tražite od države nešto, morate državi da date glas. A kome ćete dati to je vaše pitanje. Hoću da znate da mi to znamo. Važno je da kada od nas tražite nešto, da se pitate i vi, ali pitamo se i mi. Obostrani interes, je l’ tako“, rekao je Simonović.

Takođe, preko ovog portala u javnost je dospela Analiza izveštaja o realizaciji Ugovora o gasifikaciji Grocke iz 2015. godine, koju su sproveli članovi Nadzornog odbora Srbijagasa, a koji je otkrio da je ugovor ‘’kompletno štetan po JP Srbijagas, a samim tim i po Vladu Srbije koja je garant za podizanje kredita JP Srbijagasa”.

Izvor: Insajder