Vučić: Sledeći sastanak Beograda i Prištine najverovatnije u septembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeći sastanak Beograda i Prištine u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona biti održan najverovatnije u septembru.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

“Verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz, biti u septembru”, rekao je predsednik Srbije novinarima na Kalemegdanu, nakon što se zajedno sa predsednikom Makronom sastao sa mladima iz regiona.

Vučić je rekao da je potrebno vreme da se o nekim stvarima govori.

“Mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu i da pričam o taksama i ne znam šta sve. Sačekajmo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo mi onda videti šta je naše”, rekao je on.

On je, na pitanje koliku podršku Makrona ima Srbija, rekao da francuski predsednik razume težinu problema i dodao da se stvari ne mogu rešavati tako što niko ni od  čega neće da odstupi.

“Tražio sam podršku da razumeju da to ne može da bude rešeno kako bi svako od nas želeo da bude, već da bude nešto između”, rekao je Vučić.

On je naveo da kompromis nije slabost, već snaga i da će se “uvek zalagati za kompromis, koji nije predaja i odstujanje, već stvarni kompromis”.

“Ako budemo mogli ići ćemo u tom smeru, ako ne - neke generacije posle nas će to morati da urade”, rekao je Vučić, navodeći da se ne može živeti u strahu od sukoba.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, juče je na konferenciji za novinare najavio da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Angelom Merkel, sa ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Samit u Parizu, u organizaciji Makrona i Merkel, bio je zakazan za 1. jul, ali je ipak odložen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan pre nego što je saopšteno da će sastanak biti odložen rekao da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

Samit zvaničnika Beograda i Prištine u Parizu zakazan je za 1. jul i to na sastanku u Berlinu na kojem su čelnici Nemačke i Francuske pokušali da pokrenu dijalog koji je u potpunosti prekinut nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

Vlada Kosova je u novembru prošle godine uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode, zbog čega je suspendovan dijalog Beograda i Prištine u Briselu, dok su srpski zvaničnici poručili da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Izvor: Beta, Insajder