Vučić: Spreman sam da saslušam građane sa protesta i promenim ono što ne valja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici, pa i podlegne pritisku naroda, ali da „neće da podlegne pritiscima lažova iz opozicije“. On je naveo da bi mogao da kaže koliko je tačno bilo učesnika protesta, ali da neće jer „želi da pokaže poštovanje prema građanima“.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Iako je posle prvog protesta izjavio da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije, pa makar se skupilo i pet miliona ljudi, Vučić je danas za televiziju Pink rekao da je spreman da sasluša građane sa protesta i promeni ono što ne valja, ali da "ako građani misle da to nije moguće, može da se ide na izbore".

"Spreman sam da čujem ljude da mi kažu šta je loše i da to izmenimo i popravimo ili ako smatraju da je to nemoguće i imaju većinu spreman sam da idemo na izbor u svakom trenutku. Evo ja prihvatam - evo vam izbori", rekao je Vučić.

On je naveo da može da podlegne pritisku naroda, ali ne i političara, koje je nazvao lažovima i onima koji "glume ucveljene mlade koje su protiv nasilja“.  Vučić je opoziciji poručio da može "samo da sanja" da će podleći njihovim pritiscima.

On je rekao i da ne prebrojava učesnike protesta, ali da bi mogao da kaže tačno koliko ih je bilo. Vučić je međutim dodao da neće jer želi da pokaže poštovanje prema građanima. Sa druge strane, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je pre dva dana da je na protestu bilo oko 5.000 ljudi.

„Ako hoćete da saslušate nezadovoljne građane sa protesta, dođite u subotu na Plato“

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ pozvali su danas Vučića da do subote, 29. decembra, u 18 časova smeni ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, zbog, kako su naveli, „kriminalizacije društva i vređanja demonstranata“.

Oni su povodom Vučićeve izjave da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici naveli da na njihove zahteve „ćute oni kojima su upućeni“.

„Ako hoćete da saslušate nezadovoljne građane sa protesta, dođite u subotu na Plato (ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu) u 18 časova. Mi ćemo biti tamo i čekamo vas", navodi se u saopštenju.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ ranije su saopštili da će se okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi - otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanovića, kao i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

„Uskoro zakon o poreklu imovine“

Predsednik Srbije izjavio je i da će Srbija uskoro dobiti Zakon o poreklu imovine.

"Sad ćemo da donesemo taj zakon da vidimo ko su lopovi i ko su tajkuni koji nemaju pokriće za svoj novac", kazao je Vučić za televiziju Pink.

On je rekao da je lično pitao ministarku pravde Nelu Kuburović kada će to da bude gotovo, dodajući da želi da se prvo njemu ispita poreklo imovine.

Zakon o poreklu imovine, koji bi mogao biti mehanizam za utvrđivanje kako su pojedinci došli do „prvog miliona“ već godinama je u „završnoj fazi“, iako su njegovo donošenje po nekoliko puta najavljivali predstavnici svake vlasti, uključujući i aktuelnu. Nedavno je Insajderu u Ministarstvu pravde rečeno da je izrada zakona u finalnoj fazi. Na konkretno pitanje kada će biti završen, u ovom ministarstvu, međutim, nisu dali precizan odgovor. Umesto toga rečeno nam je da će javnosti biti dostupan kada se usaglase sva rešenja.

Izvor: Beta, Insajder