Vučić: Srbija će uložiti stotine miliona evra u Republiku Srpsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu uložiti stotine miliona evra u infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj (RS).

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

On je posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS u Banjaluci rekao da će Srbija platiti izgradnju mosta preko Save i sa 100 miliona evra pomoći izgradnju 17 kilometara autoputa od tog mosta do Bijeljine.

"Procenjena vrednost tih radova je 136 miliona evra a Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona. Time povezujemo ceo region i pripadnike različitih naroda kao i naš srpski narod i nemamo razloga da se plašimo da to kažemo", rekao je Vučić.

Aleksandru Vučiću su, povodom obeležavanja Dana Banjaluke, danas uručeni ključevi grada sa Poveljom počasnog građanina Banjaluke.

„To je jedno od najvećih priznanja koje sam dobio. Biti Banjalučanin, koji je grad svih, grad koje su sagradile razlike, da bi postao grad bez razlika. Bez obzira na vaša drugačija politička uverenja, zahvaljujem što ste jednoglasno doneli odluku da mi dodelite ovo priznanje“, naglasio je on.

Navodeći da se na sednici Saveta za saradnju Srbije i RS razgovaralo i o izgradnji aerodroma u Trebinju, Vučić je kazao da će od procenjene vrednosti između 98 i 100 miliona evra, Srbija direktno uložiti između 73 i 75 miliona.

"To je strateški važan projekat za celu Hercegovinu", rekao je predsednik Srbije.

Najavio je i da će Srbija uložiti "milione evra" u infrastrukturne projekte u opštini Drvar u Federaciji i opštinama Kostajnica, Dubica i Nevesinje u RS.

"To će biti biti primer šta ćemo da uradimo za naš narod i sve građane RS i BiH", naveo je Vučić.

Dodao je da se razgovaralo i o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini posvećenog žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

"Želimo da poseta Donjoj Gradini bude obavezna ekskurzija za svako dete u Srbiji, kako bi znali kroz šta smo prošli kao narod u Jasenovcu, ne šireći pritom mržnju prema onima koji su taj logor osnovali već gajeći kulturu sećanja i vodeći računa o važnim činjenicama iz naše istorije", zaključio je predsednik Srbije.

Dodik: RS neće ratovati, pa ni za svoju samostalnost

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće voditi nikakakv rat, pa ni onaj za svoju samostalnost.

"Mi smo spremni da razgovaramo, mi ne želimo sukob", izjavio je Dodik posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS u Banjaluci.

On je rekao da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavestio o nastojanjima političkog Sarajeva da ukine Republiku Srpsku, dodavši da Stranka demokratske akcije (SDA) želi da realizuje ono što je usvojila u svojoj Deklaraciji iz 2019. godine.

Dodik je još kazao da RS nema ništa sa "non pejperom" koji se pojavio nedavno, navodeći da je taj papir došao sa strane.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da on "nije čovek BiH, već RS", dodavši da se RS "zaklinje u proces mira, a da sa druge strane stižu zahtevi za eliminisanje prava RS".

"Sarajevu problem predstavlja jaka Srbija, lepe nam etikete, poput 'genocidaši', koje ne stoje", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDA želi ukidanje RS, kako bi na njenoj teritoriji naselili "neke koji sada hodaju ovuda", aludirajući na migrante.

On je pozvao bošnjačku stranu na razgovor, ističući da je politika RS politika mira, dok su ciljevi Sarajeva - ratni ciljevi.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikada nije imala značajniju posetu, nikada se nije desilo da najvažniji funkcioneri Srbije u jednom trenutku budu u RS.

On je rekao da se saradnja RS i Srbije odvija u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom.

"Trudimo se da nikog ne uvredimo. Mogu da posvedočim da je ovo naš najbolji period, da je zahvaljujući osećanju predsednika Vučića, danas Republika Srpska može da se pohvali mnogim projektima u gotovo svim opštinama", dodao je Dodik.

Istakao da je bilo reči i o velikom zajedničkim projektima koje planiraju da realizuju RS i Srbija.

Cvijanović: RS želi da ide putem napretka kojim korača Srbija 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da RS želi da ide putem kojim ide Srbija, da korača napred.
Cvijanovićeva je, posle sednice Veća za saradnju RS i Srbije, zahvalila Srbiji za svu podršku koju pruža RS, posebno u vremenu pandemije korona virusa.

Zahvalila se Srbiji i za podršku opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

Predsednica RS je izjavila da je na sastanku razgovarano o zajedničkim projektima RS i Srbije, izgradnji autoputa Banjaluka-Beograd, aerodroma u Trebinju, kao i hidroelektrane "Buk Bijela".

Dodala je da je obavestila Vučića o trenutnim odnosima u BiH, navodeći da je RS stabilna i da neće da bude "zarobljena raznim temama koje dolaze iz Sarajeva".

Prema njenim rečima, iz Federacije BiH stižu poruke netrpeljivosti, mržnje i nepostojanja spremnosti na dijalog.

"Nama treba stabilnost. Verujem da je možemo postići daljom izgradnjom RS. Sve ono što nismo uspeli sa nekim drugima, mi smo uspeli sa Srbijom. U našoj saradnji nema ničeg lošeg, ima samo dobrog što donosimo našim građanima", rekla je Cvijanović.

Izvor: Beta