Vučić: Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik - 15. septembar

Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik - 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Sastanak Aleksandra Vučića i Ane Brnabić s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović Foto: Srđan Ilić

"Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima RS.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta.

Vučić je rekao da je Srbiji, a kako je uveren je RS, očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, “koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i srpljivo”.

„Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će do marta 2022. godine prvi avion poleteti za aerodrom u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska. Srbija želi da bude vlasnik i da upravlja aerodromom u Trebinju, naveo je.

On je najavio i dodatnu pomoć Srbije Republici Srpskoj.

"Analizirali smo što se tiče ekonomske saradnje, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finasijsku podršku Srpskoj, a o iznosu novca ćemo obavestiti javnost", naveo je Vučić.

Jedna od današnjih odluka je, kako je rekao predsednik Srbije,  da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, dok će u Republici Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Kako kaže, radiće se i na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Prema Vučićevim rečima, napravljen je i plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH i to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je naveo da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara auto-puta od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je stav Beograda "apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma" i očuvanje Republike Srpske, na način koji je predviđen u tom mirovnom sporazumu, i dodao da je očuvanje mira od suštinskog značaja i za narod Srbije i za narod RS.

Vučić je rekao da ga je Dodik obavestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

Dodik: Kako Kosovo ima pravo na samoopredeljenje, a RS - ne

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan razgovorima sa državnim vrhom Srbije i da je zahvalan na podršci koja u kontinuitetu dolazi iz Srbije za Republiku Srpsku.

On je rekao da je saradnja sa rukovodstvom Srbije dovela do toga da se danas u svim opštinama RS realizuju projekti koje finansira Srbija.

Dodik je naveo da ne postoji tajni dogovor između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otcepljenju Republike Srpske, već se radi samo o poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

On je rekao da je pitao Vučića kako je moguće da Kosovo ima pravo na samoopredeljenje, a RS nema.

"Zašto jedni imaju to pravo, a drugi nemaju… Ako nije moguć status Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu, razmišljaćemo o drugom stratusu, ali ne da podignemo vojsku, već u miru", dodao je član Predsedništva BiH.

Naveo je da je predsedniku Srbije dostavio zaključke Narodne skupštine RS koji govore o devastiranju Dejtonskog sporazuma, kao i da će te dokumente dostaviti i Hrvatskoj, kao i releventnim međunarodnim faktorima.

Navodeći da Srbi nisu zadovoljni svojim položajem u BiH, Dodik je ocenio da "bošnjačko rukovodstvo dugotrajno radi na devastiranju RS kako bi od nje ostala samo ljuštura".

"U poslednjih 20 godina učinjeno je sve da RS nema oružane snage niti namensku industriju, a u isto vreme u Federaciji BiH ima šest fabrika namenske industrije", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, te fabrike ne služe samo za izvoz već "kako su rekli i za 'ne daj bože', a to je protiv RS".

Navodeći da RS ne želi da otežava Srbiji u pregovorima sa Kosovom, Dodik je istakao da će on stalno insistirati na razgovorima o statusu RS, te da će "tražiti podršku prijatelja".

"Visoki predstavnik i Ustavni sud devastiraju RS. Visoki predstavnik pokušava da kreira politike na devastiranju RS. Od Vučića tražim podršku u stavu da niko silom neće ugrožavati poziciju RS", naveo je on.

Dodao je da RS neće odustati od pitanja o statusu RS, istićući da RS ne može ostati bez svojih prava koja su joj garantovana medjunarodnim sporazumima i konvencijama.

"Tražimo vraćanje statusa Republici Srpskoj po Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

On je dodao da bi ustavne promene, o kojima se govori u poslednje vreme, značile dalje devastitranje RS.

"Ako se proces ne vrati na izvorni Dejton i stanovište naših zahteva, rekao sam predsedniku Srbije da počnu razmišljati pod kakvim okolnostima je moguće da se podrži put RS", kazao je Dodik.

Dodik je takodje rekao da RS neće ratovati sa Sarajevom, mada bošnjački političari imaju cilj da unište RS, a da su Hrvate u BiH potpuno marginalizovali i sveli na status manjine.

"SDA je donela deklaraciju čiji je plan da nema RS", kazao je Dodik.

On je istakao da ga iznenađuju "pretnje ratom iz Sarajeva", a da RS zagovara politiku miira i stabilnosti.

Uputio je kritike na račun institucija BiH koje godinama nisu učinile ništa da ispitaju napad na Vučića u Potočarima tokom komemoracije srebreničkim žrtvama 11. jula 2015. godine.

Dodik je još rekao da RS neće dopustiti da BiH prizna Kosovo, mada zbog takvog stava trpi velike pritiske, a ocenio je i da je stavljen na "crnu listu" SAD ne zbog korupcije, već zbog, kako su rekli, kršenja Dejtonskog sporazuma i funkcionalne BiH.