Vučić srpske medije na Kosovu označio kao plaćene za razaranje srpskog jedinstva; Novinari s Kosova: Sada smo nova adresa za napade

Tokom posete Kini predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dva navrata, kako prenosi portal KoSSev, srpske medije na Kosovu optužio za delovanje protiv „srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji“, „razaranje Srpske liste“ i „kriminalizaciju Severa Kosova i Srba na Kosovu“. Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević za Insajder kaže da ovakve izjave ostavljaju adresu za novi mogući napad na medije, koji, kako naglašava, sada mogu da očekuju. Predsednik kosovskog ogranka Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić ističe da su ovakve predsednikove izjave veoma opasne za sve koji rade u srpskim medijima i da predstavljaju etiketiranje novinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je srpske medije na Kosovu označio kao „agenturne medijske mreže” koje stvaraju „stranci“, a koje, kako je naveo, postaju “glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji i šire”. Izjavio je i da su “milioni dolara uloženi u 10 medija od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice”.

“Pokušavaju da potkupe deo naših ljudi, organizuju medijsku agenturnu mrežu, posebno na Severu Kosova, milione dolara plaćaju i to vam postaju glavni snabdevači informacija i u centralnoj Srbiji i u mnogim drugim mestima, direktno plaćeni spolja, samo da bi srušili jedinstvo srpskog naroda na Severu i u drugim delovima Kosova i Metohije”, rekao je predsednik Srbije.

Ovakve izjave je predsednik davao, kako prenosi Kossev, povodom toga što kandidati Srpske liste nisu bili potvrđeni za učešće u izborima koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači.

“Džabe vam je 10 medija koje ste napravili od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice i svih mogućih. Džabe vam je milione dolara koje ste u to uložili, neće Srbi, Srbi znaju za šta su, Srbi znaju koju zastavu podržavaju i koju državu vole. Srbi na Kosovu imaju svoj crveno-plavo-beli barjak, crveno-plavo-belu zastavu, nemaju drugu”, rekao je Vučić.

Tatjana Lazarević: Bojim se da će mediji biti protivkandidat na izborima

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević upozorava da je najopasnije to što ovakve izjave predsednika Srbije urušavaju ugled institucija, a novinare dodatno dovode u opasnost. 

“Doživela sam izjave kao duboko neetičke, istovremeno i visoko opasne i rizične, pre svega po bezbednost srpskih novinara, posebno na Kosovu i Metohiji, ali i rizične za samog predsednika Srbije; možda ne personalno po Aleksandra Vučića, ali su rizične za ugled institucije koju predstavlja. Takvim izjavama urušava im ugled, a potencijalno, u javnosti ostavlja adresu za mogući novi napad na medije koji sada možemo da očekujemo, nebitno sa koje strane”, navodi Lazarević.

Ona podseća da je kampanja medijskog linča prethodila ubistvu Olivera Ivanovića, a takve kampanje vode se protiv svih koji se usude da javno kritikuju politiku SNS-a i Srpske liste. Meta medijskog linča bio je čak i crkveni velikodostojnik raško-prizrenske eparhije, vladike Teodosije i arhimandrit Save Janjića, podseća Tanja Lazrević.

“Na red su sada došli i mali mediji na srpskom jeziku”, navodi ona.

Kao važnu ističe i činjenicu da napad dolazi u vreme, kako kaže, praktično nepostojeće predizborne kampanje Srpske liste, koju podržavaju SNS i predsednik Srbije.

“Oni za ove izbore nemaju svog protivkandidata i užasavam se pomisli da će medije, kako ovo do sada izgleda, staviti kao 'protivkandidata' za bespoštednu i brutalnu kampanju kakve su inače do sada vođene. Užasava me pomisao da spin majstori i tzv. PR menadžeri nekada SRS, a sada SNS, i posle ovoliko decenija i zla koje nam se dogodilo, ne odustaju od negativnih kampanja, a sada u njih, mimo našeg medijskog rada, opredeljenja, uverenja i radnog opisa, i svakako volje, na silu uvlače medije”, navodi urednica Koseva.

Ona podseća da srpski mediji na Kosovu rade u strašno otežanim okolnostima i navodi samo neke od problema sa kojima se suočavaju.

“Uz gotovo neprestane verbalne, fizičke i hakerske napade, izolovanost institucija i organa vlasti na obe strane od pristupa tačnim informacijama, a ipak se u najvećem procentu broja postojećih redakcija trude da budu živi svedok istine koja se događa na terenu”, kaže za Insajder urednica portal Kossev iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Ničić: Predsednik mora da odgovori odakle mu saznanja o kojima priča

Predsednik kosovskog ogranka Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić je za N1 rekao i da možda predsednik ima neke informacije koje oni nemaju.

„Mislim da bi predsednik morao onda da odgovori ko je dao milone koje je spomenuo. Ovim izjavama je nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu jer je za Srpsku listu glasalo 45.000 ljudi i možda će neko od njih da poveruje u tu paušalnu predsednikovu izjavu“, upozorio je Ničić.

On navodi i da, ako je nešto uradio nešto protivzakonito, postoje mehanizmi da se to reši, a da je predsednik izabrao najgori način – etiketiranje novinara.

Ovakve izjave je uporedio s kampanjom koja je bila vođena protiv ubijenog Olivera Ivanovića i upitao je šta će biti ako strada neki novinar.

„Predsednik može da pozove predstavnike srpskih medija i da nam kaže sve ovo u oči, a može i da nas vodi na poligraf, to je sada popularno“, rekao je Ničić.

NKEU: Zbog napada na novinare pogoršan imidž Srbije u Evropi i svetu

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija su povodom Vučićevih izjava naveli da se “na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku”.

Kako su ocenili, zbog napada na druge nezavisne novinare u Srbiji je pogoršan „imidž naše zemlje u Evropi i svetu“, a predsednika su podsetili na njegovu tvrdnju da „od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”.

“U svojoj izjavi predsednik Srbije tvrdi da su ‘stranci’ stvorili medije na Kosovu i Metohiji kako bi se ‘uništio ugled Srpske liste’ i ‘vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu’. Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni inače deluju. Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi”, navodi se u saopštenju NKEU i njegovih tela.

Iz NKEU podsećaju predsednika Srbije na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše”.

Izvor: Kossev, N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.