Vučić: Stalo mi je da opozicija izađe na izbore, razgovaraću sa onima koji pređu cenzus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su spremni da prihvate skoro sve što traži opozicija, kao i da mu je „veoma stalo“ da opozicione stranke izađu na izbore. On je, međutim, naveo da će sa njima da razgovara „kada pređu cenzus“ u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i istakao da lideri opozicije nisu želeli da razgovaraju sa njim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

„Ja sam najneomiljeniji i dobro je da su mene izbegli u toj priči jer nikada nisu hteli sa mnom da razgovaraju. Da vas podsetim, bezbroj puta su rekli da je izdajnik onaj ko pregovara sa Vučićem“, rekao je Vučić u uključenju u jutarnju program RTS.

Na konstataciju novinarke da je opozicija htela da razgovara i sa njim, kada su počeli protesti, Vučić je ponovio da nisu.

„Nikada nisu hteli sa mnom da razgovaraju. Imate izjave i Đilasa i Obradovića da sa mnom nikada ni po koju cenu neće da razgovaraju. Nije istina da su tražili razgovore“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je zadovoljan što opozicija uspešno razgovara sa funkcionerima SNS, a na pitanje da li bi on razgovarao sa predstavnicima opozicije, predsednik Srbije kaže da će to učiniti u skladu sa ustavim ingerencijama.

„To znači onda kada uđu u parlament. Kada neka od njihovih političkih organizacija pređe cenzus, ja ću verovatno razgovarati i sa gospodinom Trifunovićem, ako bude išao ne izbore, jer je iznad cenzusa, i sa gospodinom Šešeljem, jer je iznad cenzusa i sa Ivicom Dačićem jer je iznad cenzusa. To je moja ustavna obaveza. Ja ne mogu da prihvatim da oni koji za mene kažu da sam najgori na svetu i da je sramota i da je izdaja ako razgovarate sa Vučićem, ja probleme da im pravim neću. Ja ne želim da oni budu izdajnici“, naveo je predsednik Srbije.

O razgovorima o izbornim uslovima Vučić je rekao da je to tema koju nameće jedan deo javnosti, za koju navodi da nema šta da radi „pa govore isto već više od dve godine“. On je naveo da želi da se skine „ta prazna priča o izbornim uslovima“. 

„Svi ti milioni, ta organizacija njihova, ne pričam o opoziciji nego o tim milionima. Dakle tih pet ili jedan milion, ne znam kako im je već ime, oni kažu nećemo da učestvujemo (na izborima) i isto pričaju od 2017, od predsedničkih izbora. A zbog čega? Samo zato što ne mogu da pobede, ne mogu da budu blizu, jer narod vidi sve ovo, narod zna ko radi i šta radi. I onda jedino što rade to je nasilje“, kaže Vučić.

On kaže da je bojkot „najlakša varijanta“, a da je vlast spremna da prihvati skoro sve što predloži opozicija.

„Prvo su govorili o biračkim spiskovima. Evo, sada kažem, uredite ih, vi pišite, nikakve komisije, svako ime napišite u birački spisak i ništa vam neće pomoći. Svako pravilo za biračko mesto, sve odredite u skladu sa zakonima koje ste vi pravili ili hoćete suprotno sa vašim zakonima, sve prihvatam. Finansiranje političkih stranaka, skoro sve što predložite, prihvatićemo. Nikakav problem nemamo sa tim“, naveo je Vučić.

Predstavnici opozicije na prošlom sastanku sa predstavnicima vlasti izneli su tri uslova za izlazak na izbore i to smene u Republičkoj izbornoj komisiji, REM-u i Agenciji za borbu protiv korupcije. Ispunjenje ovih uslova Vučić, međutim, danas nije pominjao.

Na pitanje koliko je njemu stalo da opozicija izađe na izbore, on je rekao da mu je „veoma stalo“.

„To bi bilo najbolje za Srbiju, jer onda bi građani mogli da vide ko ima koliko podršku“, naveo je Vučić. 

„Ogradu oko Predsedništva postavio i Tadić“

Predsednik Srbije je intervju RTS-u dao na terasi Predsedništva dan nakon što je oko tog zdanja uklonjena zaštitna ograda. Na pitanje zašto je uklonjena, Vučić je rekao da je „lepše bez ograde“.

„Sada više neće moći da padaju preko ograde i da skaču preko ograda, nego lepo ako hoćete nasiljem, ako hoćete državni udar, moraćete da uđete u zgradu“, naveo je on, pričajući zapravo o incidentu na kraju subotnjeg protesta, kada su demonstranti pokušali da pređu ogradu u nameri da ostave svoje zahteve na stepenicama zgrade Predsedništva. Tada je obezbeđenje u civilu uz primenu sile i pesnica jednog demonstranta vratilo na drugu stranu ograde.

Vučić je naveo da je u vreme protesta opozicije koju je on predvodio, ograda bila u širem reonu i „niko je nije preskočio“. On je podsetio da je tada Boris Tadić postavio ogradu, a da je on (Vučić) vikao na ljude koji su želeli da je preskoče.

„I da li je neko preskočio nije, tako se ponaša odgovoran čovek“, rekao je Vučić. 

Podsetimo poslednja metalna ograda oko predsedništva postavljena je u martu, dan nakon upada demonstranata u RTS.

„Ograde više nema, u subotu će na vratima biti tačno pet ili šest devojaka da ih upozori šta je kršenje zakona, da je upad u zgradu Predsedništva kršenje zakona. A sada ako hoće da krše zakon da upadnu unutra, mogu opet to da rade. Ali, sve je to dokaz jedne velike nemoći“, naveo je on.

„Neće biti povećanja javnog duga zbog investicija“

Vučić je rekao da ocena Fajnenšl tajmsa da je Srbija lider u privlačenju stranih investicija pokazuje da je Srbija postigla sjajan rezultat.    

“To je najugledniji svetski list koji se bavi finansijama i ekonomijom i to je velika čast za Srbiju. Mi smo prošle godine imali 3,6 milijadi, a ove godine ćemo imati viši nivo stranih direktnih investicija. Ne bih da se poredim sa reginom, jer to je mnogo više od svih ostalih zajedno”, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao i da je to važno za građane Srbije, jer “kada takav list objavi takvu rang listu ne postoji ozbiljna kompanija koje neće proveriti kakvi su uslovi u toj Srbiji,  kakve su subvencije, kakva je radna snaga, … To se direktno odražava na životni standard građana Srbije. To znači više posla i više novca“, kaže predsednik.

Vučić je najavio i da će u subotu biti održan sastanak o nacionalnom investicionom planu kome će on prisustvovati. Na pitanje odakle Srbiji 10 milijardi za taj plan, on kaže da će Srbija u periodu od pet godina imati više od 10 milijardi.

„Očekujemo da nam rast bude veći od dve milijarde evra godišnje. Procena Svetske banke i MMF je da će rast bruto domaćeg proizvoda biti više od 4 odsto. Za toliko ćete moći da stvarate novu vrednost“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da neće biti povećanja povećanje javnog duga. Suština je, kako je rekao, da se krediti zamenjuju kreditima sa manjom kamatom.

„Zamenili smo kredite od 7,5 odsto petogodišnje na 1,61 odsto deseto godišnje, zato što nam svet veruje“, kaže Vučić.

 Izvor: Insajder