Vučić: Turističkoj privredi za deset dana isplata još jedne minimalne zarade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras gostujući na RTS-u da će turističkoj privredi biti isplaćena još jedna minimalna zarada, u narednih deset dana, kao još jedna mera državne pomoći.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Kako je rekao, sektorska podrška biće pružena ugostiteljima, hotelijerima, rent-a-kar agencijama, turističkim agencijama, pratiocima, vodičima...

"U roku od deset dana njima će biti isplaćena još jedna minimalna zarada, za njih 72.500", naveo je predsednik. 

Vučić je, komentarišući reakciju poslanika Marka Atlagića na intervju koji je glumica Seka Sablić dala za NIN, kada je između ostalog rekao da ona "nije patriota", ocenio da mu to nije bilo potrebno.

"Nije potrebno bilo Marku, koji je dobar i časni čovek, bilo mu je nepotrebno da on karakteriše i daje svoju ocenu kakva je Seka Sablić, politički pogrešno. Nama je nanelo štetu, iako znam da to nije namerno uradio", rekao je predsednik.

Kako je istakao, "to se ne radi za ljude koji su zadužili ovu zemlju".

"Pozivam poslanike Srpske napredne stranke da budu pažljivi, da vode računa, mi moramo da se razlikujemo. Ja ih molim za izvinjenje u ime moje i partije kojoj pripadam", rekao je Vučić.

Ta odluka doneta je nakon što je Vlada Srbije danas usvojila nove epidemiološke mere, prema kojima većina prodavnica, restorana i uslužnih delatnosti neće raditi vikendom.

Vučić je rekao i da će 17. i 18 decembra svim penzionerima biti isplaćeno po 5.000 dinara jednokratne pomoći i podsetio na najavljeno povećanje penzija od 1. januara u iznosu od 5,9 odsto.

"To je oko 75 miliona evra iz budžeta", rekao je on i dodao da "Srbija uvek ima ušteđevinu za crne dane".

Kako je naveo, mora se pronaći način da se tokom januara još jednom pomogne privatnom sektoru, što smatra boljim rešenjem od promene poreske politike.

Vakcina "Sputnjik V" na proveri u Torlaku

Vučić je večeras rekao i da je ruska vakcina protiv koronavirusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci ispitati njenu ispravnost narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

On je rekao da se nada da će Fajzerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

Prema njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i vakcinisanje neće biti obavezno.

Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz "važnih svetskih zemalja" i da "niko nije lud da truje narod".

On je, govoreći o kovid bolnici u Batajnici koja se otvara sutra, rekao da je cena 1.171 evro po kvardatu, a da je mogla biti manja, ali da bi se rok izgradnje produžio na dve godine.

"Kada mislite da će neko da se ugradi u cenu bolnice, mora da polazite od sebe", rekao je Vučić.

Najavio je i da će bolnica u Kruševcu biti gotova za 15 dana, kao i da će biti renovirano još 19 opštih bolnica u Srbiji.

Nastavak tehničkog dijaloga 10. decembra

Tehnički dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU biće nastavljen 10. decembra, a tema će biti pitanje imovine i finansijskih potraživanja, najavio je Vučić.

On je naveo da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak "odlično definisao" pregovore Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa kada je rekao da je to "dug i krivudav put".

Izvor: Insajder