Vučić: Uvek sam spreman na razgovor s građanima i parlamentarnim strankama, ali nikog neću da zovem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je, govoreći o protestima koji su se prethodna dva dana događali u Beogradu, rekao da je uvek spreman za razgovor, ali da neće da razgovara sa, kako je rekao, fašistima i predstavnicima vanparlamentarnih stranaka.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Mi smatramo da je važno da se dijalog odigrava u parlamentu, za tu vrstu razgovora smo uvek spremni", rekao je Vučić.

Kako tvrdi, na protestu je bilo 687 ljudi, što nije beznačajan broj i dodao da je to za poštovanje i da s njima treba da se razgovara.

Komentarišući izjavu portparola EK Maje Kocijančić da protesti treba da budu mirni i u okviru zakona, Vučić je ocenio da je i on to govorio i da su to evropske norme.

"Pa, to sam i ja rekao, niste mi verovali da su to evropske norme. Rekao sam: možete da šetate koliko hoćete, sve je u redu, ali nasilje ne može i to je sve što imam da kažem", rekao je Vučić novinarima. 

On je, odgovarajući na pitanja kada će razgovarati s predstavnicima građana koji već mesecima protestuju, rekao da je za razgovor sa građanima spreman uvek.

„Neću da zovem nikoga, to je pitanje za one koji protestuju. Neka postave pitanje i dobiće pozitivan ili negativan odgovor. Ali sa onima koji su uništili našu zemlju neću da razgovaram“, ponovio je predsednik.

Vučić je ocenio i da je opozicija napravila katastrofalnu grešku neredima na protestima, za koje je rekao da su posledica besa, frustracije, nemoći i nedostatka političkog programa.

Podsetimo, prethodna dva dana u Beogradu su održana dva protesta. Prvo je u subotu uveče nakon protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu deo demonstranata predvođen liderima Saveza za Srbiju upao u zgradu RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Pripadnici Žandarmerije su oko dva sata kasnije počeli da izvode učesnike protesta iz zgrade RTS, a reporteri Insajdera snimili su i koškanje učesnika protesta sa policijom.

Nakon toga, protest je juče održan i ispred zgrade Predsedništva  ispred zgrade Predsedništva gde je bilo zakazano obraćanje predsednika Aleksandra Vučića. U jednom trenutku organizatori protesta javno su pozivali predsednika Srbije da im se sa kamiona obrati. 

Građani su juče prvo srušili metalnu ogradu da bi na nekoliko sati blokirali i samu zgradu u kojoj se nalazio predsednik Vučić, a u toku blokade bilo je i manjih incidenata kada su se demonstranti koškali sa policijom.

Nakon informacija da je policija uhapsila pojedine aktere upada u RTS, učesnici protesta su na poziv organizatora od zgrade Predsedništva krenuli u šetnju do policijske stanice kako bi „oslobodili uhapšene“ gde su proveli dva sata.

Na kraju protesta, lider Dveri Boško Obradović poručio je da vlast ima rok do sutra do 15 časova da pusti na slobodu sve uhapšene u zgradi RTS-a.

Izvor: Insajder