Vučić: Uvodimo doživotnu kaznu i drakonske mere za najteža krivična dela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da će minimalne i maksimalne kazne za najteža krivična dela kao što su ubistva, silovanje, peofilija, nasilje u porodici i stavljanje droge u promet biti „dramatično povećane“, kao i da će biti uvedena doživotna kazna zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela višestruko ubistvo, ubistvo u sticaju i ubistvo dece.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela predsednik Srbije je izneo niz statističkih podataka o kaznenoj politici koja se primenjuje u Srbiji. Uz ocenu da je postojeća kaznena politika blaga, on je rekao da će se u Srbiji u roku od mesec dana sve promeniti.

"Maksimalne kazne gotovo nikada nisu u sudskim postupcima određivane, već su one mahom bile minimalne. Za krivično delo silovanje, gde je propisana kazna od 3 do 12 godina, sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine. U oko 33 odsto slučajeva bila je izricana kazna do pet godina. To je ukupno oko 70 odsto , pa pitam zašto smo određivali kazne do 12 godina, ili je uvek bilo olakšavajućih okolnosti ili nešto drugo ",  rekao je Vučić.

On je zaključio da je blagom kaznenom politikom praktično izvršena dekriminalizacija određenih krivičnih dela. Takav slučaj je i sa krivičnim delom teške krađe za koje je je izricana najčešća kazna od šest meseci do godinu dana.

"Kako onda lopovima da se ne isplati, što da budu osuđivani za lakšu kaznu, kada je isto i sa teškom? Kakva je to kaznena politika?", rekao je Vučić i dodao da je ista situacija i sa krivičnim delom proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

" Za osnovni oblik ovog dela kazna zatvora je od tri do 12 godina zatvora. Gotovo 80 odsto kazni je do pet godina. Kazna preko pet godina za narko dilere gotovo da je izuzetak. Pa što onada da ne diluju drogu?", upitao je Vučić.

Kada je reč o nedozvoljnoj proizvodnji i nošenju oružja ili eksplozivnih materija, to je krivično delo za koje je u 55 odsto svih slučajeva izricana uslovna osuda, naveo je Vučić.

"Što znači dekrimilnalizaciju tog dela, isplati im se to da rade, to je loša poruka koju država šalje društvu", kaže Vučić.

Doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela

Zbog takve statistike i kaznene politike, kako je rekao, država će "drakonski" povećati minimalne i maksimalne kazne kada je reč o krivičnim delima nasilničko ponašanje, nasilje u porodici, silovanje. Prihvaćen je, kako je rekao, i predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela.

„Uvodimo institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela za višestruka ubistva, ubistva dece, ubistvo u sticaju ", najavio je Vučić.

On je precizirao da kazna za krivično delo silovanje više neće biti od tri do 12, već pet do 15 godina, ali, kako je rekao, bez mogućnosti ublažavanja kazne. Naveo je i da će za nasilje u porodici biti „dramatično uvećane kazne“, odnosno sa šest meseci biće povećano na godinu dana.

„Mi smo se ugledali na evropsko zakonodavstvo, oni su smislili da mi budemo ’Meka i Medina’ za kriminal, a da kod njih kriminala nema. Od EU očekujem podršku, kad Nemačka ima doživotnu kaznu što ne bismo mogli i mi“, poručio je predsednik.

On je rekao i da će u slučajevima kada nekome ko bude drugi put uhvaćen za stavljanje u promet opojnih droga morati da bude određena kazna za 50 odsto veća od prvobitno propisane.

„Sud će smeti da odredi 7 i po godina kazne zatvora. Nećemo omogućiti sudijama da daju kazne ispod toga. Ponovo si uhvaćen, biće ti određeno 10 godina zatvora. Idi da prodaješ drogu ako ti se isplati posle toga. Isto će važiti i za ostala krivična dela koja se ponavljaju“, rekao je Vučić.

On je dodao i da će suđenja morati da budu završena u roku od godinu dana, a da će glavni pretres morati da se ubrza.

"Srbija će pregaziti kriminalce"

„Biće to teška borba. Kriminalci će sada da se ujedine, jer znaju da će da im to donese manje para. Ma koliko da ste uvezani, beskrupulozni, mi ćemo da pokažemo da je drzava jača. Ova naša borba nije ad hok, ovo je borba koja će trajati godinama i mi ćemo da ih pregazimo. Ja obećavam građanima da će Srbija da pregazi kriminalce“, izjavio je Vučić.

Kako je dodao, sve pranirane reforme će javnosti biti na uvidu za dvadesetak dana.

„Voleo bih da pred Skupštinu idemo kao Vlada s ovakvim merama. Ja se radujem pobedi pravde nad kriminalom. Biće to teška borba“, ocenio je Vučić.

Vučić: Imamo saznanja o ubistvima koja su podizala Beograd na noge

On je zaključio da je jučerašnja akcija MUP i Tužilaštva pokazala nameru države, kako je rekao, ne samo da se suoči s najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi.

"Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da policija ima sva operativna saznanja za najveći deo ubistava koja su počinjena u Beogradu.

"E sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge", rekao je Vučić i dodao da je sada pitanje kako će to ići sa tužilaštvom i sudom.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je juče da je u velikoj akciji policije uhapšeno oko 150 ljudi, kao i da je raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem, koji važi za bliskog saradnika Luke Bojovića.

Na pitanje novinara za koje se tačno delo tereti Korać, ministar Stefanović nije dao konkretan odgovor, ali je napomenuo da je reč o nekim od najtežih krivičnih dela.

Inače, sednici Saveta za nacionalnu bezbednost su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...

Izvor: Insajder