Vučić: Vanredni parlamentarni izbori najkasnije u aprilu 2022, Dačić predsednik Skupštine

Vlada koja će biti formirana i skupštinska većina biće ograničenog trajanja, a vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno s predsedničkim najkasnije 3. aprila 2022 godine, rekao je danas predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, nakon sednice Predsedništva stranke na kojoj je bilo reči o formiranju Vlade Srbije. Kako je najavio Vučić, u Vladi će, biti i SPAS i SPS, a predsednik Skupštine biće Ivica Dačić. On je najavio da će u nedelju biti održana nova sednica Predsedništva SNS nakon koje će biti kom će biti poznat sastav Vlade.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Kada je u pitanju učešće Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića u Vladi rekao je da je veoma zadovoljan što se sa njim dogovorio "da rade u interesu građana". Jedno mesto u Vladi je, kako je naveo, ponuđeno Šapiću, iako je on rekao da je spreman da podrži politiku vlade i bez učešća u njoj .

"Nikakve zahteve nije imao. Ni za ministarstva, ni za direktore, ni za čim što je inače političarima plen. Razgovarali smo o stanovima za vojna lica, o spoljnoj politici. On nije tražio ništa, njegova stranka imaće jednog ministra u novoj vladi", rekao je Vučić o razgovoru sa Šapićem.

Saradnja sa SPS u izmenjenom formatu

„S obzirom na podršku koju imamo ne trebaju nam koalicioni partneri ni sa naše liste. Kada imate toliku podršku naroda ne smete da dozvolite da je pogrešno razumete. Morate da pokažete odgovornost. Naš posao je da obezbedimo da nam sistem tako funkcioniše i da ljudi budu sve zadovoljniji. Zato sam, uz mandatarku Anu Brnabić, učestvovao u razgovorima sa svim partijama koje su prešle cenzus. Hteli smo da pokažemo da nam je briga za Srbiju veća od usko partijskih interesa i prihvatio sam više predloga Dačića nego on mojih. Nastavićemo da radimo sa njima u nešto izmenjenom formatu iako nam nisu bili potrebni ni prošli put pa smo bili zajedno“, rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje na osnovu kojih nadležnosti je "ograničio" trajanje Vlade, Vučić je rekao da nije on ograničio, već da je to zatražio od mandatarke Ane Brnabić na osnovu skupštinske većine SNS i da će tek videti da li će ona to prihvatiti.

"Imamo većinu u Skupštini i Vladi, i na osnovu toga, mislim da je fer da narodu kažemo sta mislimo. Da znaju da je ovo štih proba, da godinu i po dana moraju da rade danonoćno, da bismo izgurali u teškim uslovima, i po pitanju kovida i pregovora o Kosovu i Metohiji, i užasno teške situacije u ekonomiji", rekao je Vučić.

On je rekao da je promenjen veliki broj gradonačelnika, čak 52 odsto njih čime je, kako je rekao, SNS pokazala da je spremna sebe da kritikuje“.

SNS novoj Vladi predlaže šest osnovnih ciljeva, rekao je Vučić, koja je naveo da se sa tim ciljevima saglasila madantarka Ana Branabić i da će te ciljeve predstaviti i Skupštini Srbije. 

Prvi cilj će biti borba za zdravlje građana i borba protiv koronavirusa i u vezi sa tim najavio je nova ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju novih bolnica i kliničkih centara, što kako je rekao, nije lako u okolnostima kada su i Srbija i sve zemlje u svetu ekonomski pogođene novim okolnostima nastalim zbog koronavirusa.

Drugi najvažniji zadatak će biti borba za Kosovo, odnosno kako je rekao, za interese naroda i Republike Srbije na KiM. Vučić je rekao da problemi traju mnogo duže od bivše vlasti i da je to pitanje oko kojeg je neophodan najširi mogući društveni konsenzus.

Nikola Selaković, Marko Đurić i Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

„Za to nam je potrebno jedinstvo naroda i da budemo spremni za kompromisna rešenja, da budemo spremni da ulazimo u razgovore“, rekao je Vučić. 

Kao treći cilja naveo je borbu protiv organizovanog kriminala.

„To je borba protiv onih koji su ekonomski progres Srbije iskoristili za to da postave neke nove temelje neke nove mreže za uspostavljanje svojih sistema za ubijanja i plljačku ljudi. I neko će postaviti pitanje i što to niste radili sve vreme. Pa sve vreme smo radili i razultati su sve bolji“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima rat klanova koji nisu poreklom iz Srbije prelio se poslednjih meseci i na našu zemlju. 

Kao četvrtu tačnu naveo je očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Republike Srbije, mogućnost da vodi samostalnu politiku i da ostane vojno neutralna.

Peti cilj će biti ubrzana reforma, rešavanje problema u okviru vladavine prava i evropske integracije. U skladu sa tim će, kako je rekao, biti formirano i novo ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog. On je rekao da je važno da svi ključni akteri o problemima razgovaraju u okviru institucija, posebno u parlamentu. Jedno od pitanja u okviru ove tačke će se ticati i migrantske politike. Kako je rekao, ideja je da sve saslušaju.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

„Ono što me posebno zabrinjava su antimigranstke snage, ali neće biti kompromisa oko elementarnih ljudskih prava“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima dva i po puta manje migranata nego pre godinu i po dana, a za sve ove godine migranti su počinili manje krivičnih dela nego što građani Srbije počine u jednom danu.

Šesti cilj Srbije je nastavak ekonomskog rasta. Cilj je da rast ove godine bude oko nule što je, kako je rekao, u situaciji kada je ceo svet pogođen koronavirusom, ravno čudu. Za narednu godinu je cilj rast od šest odsto.

Time bi kako je rekao, Srbija bila najbolja u Evropi u novonastalim okolnostima.

Ranije tokom dana održane su konsultacije sa Socijalističkom partijom Srbije i pokretom SPAS, ali njihovi predstavnici nisu želeli da otkriju da li će učestvovati u novoj vladajućoj koaliciji, već su tu odluku prepustili SNS koja je osvojila najviše mandata posle junskih izbora i vladu bi mogla da formira sama.

Parlamentarni izbori održani su 21. juna, a 5. jula RIK je objavila konačne rezultate prema izbora za narodne poslanike, prema kojima je lista okupljena oko SNS-a osvojila 60,65 odsto glasova od svih birača koji su izašli na izbore, što iznosi 188 mandata.

Prve konsultacije o formiranju nove Vlade sa strankama koje su izborile mesta u Skupštini predsednik Srbije obavio je sredinom jula.

Konstituisanje Skupštine Srbije počelo je 3. avgusta, ali još nije okončano niti je izabran predsednik parlamenta.

Iako je još tokom julskih konsutacija Vučić najavljivao da će se formiranje vlade završi najkasnije do 20. ili 25. avgusta, ne isključujući mogućnost da se to desi mnogo ranije, tek 5. oktobra imenovao je dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatarku.