Vujičić nakon sastanka s ministrom Kneževićem: Pomaka nema, čeka se vlasnik Goše (VIDEO)

Na sastanku ministra Gorana Kneževića sa rukovodstvom i predstavnicima štrajkačkog odbora fabrike Goša iz Smederevske Palanke, nije postignut pomak. Sutra će, kako je najavljeno, biti održan novi sastanak sa rukovodstvom "Goše".

Milan Vujičić

Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Milana Vujičića, do pomaka nije došlo jer se „treća strana“, odnosno vlasnik fabrike firma Lisnart Holdings sa Kipra koja je Gošu kupila u aprilu ove godine, nije pojavila.

„Sutra će ponovo da dođe rukovodstvo fabrike u ministarstvo da probamo da se dogovorimo o nekim stvarima. Oni će da nam pomognu da ponovo dovedemo ove Kineze iz Hestila, da razgovaramo sa njima da im ponudimo te vagone. Ali do nekog konkretnog pomaka nije došlo zato što da bi došlo do pomaka, kao što i sam ministar kaže, mora treća strana da sedne za sto. Po priči gospodina Kneževića, još nemaju nikakve informacije o vlasniku,“ kaže Vujičić.

Prema njegovim rečima, sastanku je prisustvovao generalni direktor Milutin Šćepanović, ali on nema ovlašćenja da pregovara u ime vlasnika firme.

„On nema nikakve ingerencije da odlučuje o finansijama, samo može da pregovara sa radnicima i sa Vladom,“ kaže Vujičić, koji dodaje da su radnici više puta pravili ustupke, ali da je i dalje „ista meta, isto odstojanje“.

„Štrajk se nastavlja dok ne vidimo šta ćemo i kako ćemo. Koliko će para da nam ponudi ta treća strana. Mi smo zainteresovani da krenemo da radimo, jer je Smederevska Palanka bez Goše mrtav grad. Ako i Goša prestane da radi onda Palančani mogu da se isele. Mi hoćemo da radimo i 10 puta smo im pravili ustupke, ali nekako to slabo ide. Ta treća strana nikako da dođe i da sedne za pregovarački sto,“ rekao je Vujičić.

Ni ministar Knežević ni generalni direktor Goše Milutin Šćepanović nakon sastanka nisu davali izjave za medije.

Podsetimo, Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a radnici nisu primili platu više od 20 meseci zbog čega štrajkuju od marta ove godine.

Vlada Srbije je radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara i izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdravstvenog osiguranja do kraja septembra ove godine.

Goša je od aprila ove godine u vlasništvu firme Lisnаrt čije je sedište nа Kipru, a pre toga je njen vlasnik bio slovački ŽOS.

Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke protestovali su prošle nedelje ispred Vlade Srbije i zatražili rešenje za isplatu zaostalih zarada.

Ministarstvo je potom saopštilo da je u pitanju politički skup.

Predsednik Štrajkačkog odbora u Goši Milan Vujičić komentarišući saopštenje Ministarstva privrede u kome se njihov skup naziva političkim, za Insajder je rekao da  je to neistina, ali da vlast ima moć da kroz svoje medije plasira šta god hoće.