Vulin od Vučića traži da preduzme neophodne mere za zaštitu stanovništva

Samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije koronavirusa, na televiziji Pink vanredno se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako je rekao, on je zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kome zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

Aleksandar Vulin i Aleksandar Vučić na vežbi padobranaca

Posle sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica koronavirusa po privredu, Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja koje, kako je naveo, podrazumeva najteže moguće mere i potpunu izolaciju.

Istovremeno, vanredno staje bi omogućilo odlaganje izbora, što je već nagovešteno. Trennutno, iako je zvanično u toku predizborna kampanja, stranke su obustavile predizborne aktivnosti.

„Ne isključujem tu mogućnost ali onog sekunda kad se uvede nema više kafića, pozorišta, barova. Onda ide vojska na ulice, zna se šta na granice“, rekao je Vučić.

Dodao je da se vanredno stanje po proceduri uvodi tako što ministar odbrane uputi pismo predsedniku države da je ugrožena bezbednost građana.

„To dalje ide u skupštinu ali s obzirom na zabranu okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru moguće je da predsednik Republike, predsednici Vlade Srbije i skupštine trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje“, naveo je predsednik Vučić.

Prema Ustavu, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje.

Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Ukoliko Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Po Zakonu o vanrednim situacijama, vanredna situacija je „stanje kada su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada“.

U Srbiji je do sada registrovano 46 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Izvor: RTS, Danas, Insajder