Vulin: U ponedeljak sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biti održana u ponedeljak. On je naveo da će biti novih hapšenja i da istraga o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka dobro napreduje, kao i da ima puno dokaza.

Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP

Aleksandar Vulin je, gostujući na TV Prva, rekao da će tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost biti hapšenje kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom.

Govoreći o prisluškivanju predsednika, Vulin je rekao da se odvojeno vode postupci za prisluškivanje kada je pitanju porodica predsednika i slučaj ove kriminalne grupe i da oni nisu povezani.

"Zlonamerno se prave veštačke paralele", rekao je Vulin dodajući i da se u slučaju Jovanjice ništa ne krije i da će se institrati na tome da se svi slučajevi rasvetle.

"Ovo ne može da stane. Videli ste državu na delu i ništa ne može da zaustavi istragu ovih razmera ni borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada dodatnije izložen nego ranije, jer su u pitanju najmoćniji narko dileri u regionu i da se njihovi ogromni poslovi ovim hapšenjima kvare.

"Bezbednost predsednika još je ugroženija, jer se sukobio sa kriminalcima u regionu i u Evropi", naglasio je Vulin, ali je ukazao i da su hapšenjem ove grupe uklonjeni izvršioci, ali ne i oni koji stoje iza njih.

Ministar je potvrdio da je u jednom od stanova Belivukovih saradnika pronađen snajper sa prigušivačem.

Rebić: Optužnica protiv Belivuka i njegove grupe biće čvrsta

Policija je do sada prikupila čvrste dokaze protiv Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne grupe koji su dovoljni da budu osuđeni na 12 godina zatvora, rekao je direktor policije Vladimir Rebić’za TV Pink. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti dokazana i teška krivična dela i da će Belivuk i njegova grupa ostati iza rešetaka 30-40 godina. 

"Drogu smo našli svuda, u skoro svakom stanu. Droga, oružje, novac… Ono što nismo očekivali jeste pronalazak snajpera sa prigušivačem. To ne služi za obračun mafijaša. Snajperi se koriste za likvidacije, onih koji mogu da vam jako naude, koji imaju veliku političku važnost. Da li su mogli da likvidiraju mene? Mogli su. Da li bi to rešilo njihove probleme? Ne bi. Jedini čovek čijom bi se likvidacijom obustavila organizovana borba protiv mafije bio bi Aleksandar Vučić", rekao je Vulin.

On je dodao da je dokaza dovoljno i da nema bojazni da će dokazi nestati kao u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, kada je nestao uzorak Belivukovog DNK pronađen na licu mesta.

Kako je rekao, istina je da je Milan Ljepoja, pripadnik grupe "Pink panter", jednog dana ušao u objekat i iz njega nikada nije izašao, a njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

"Kao što je rekao predsednik Vučić oni se vode tim 'nema tela, nema dela'. Ovo je najsurovija grupa sa kojom smo se susreli", poručio je.

Prema njegovim rečima, tužilac za organizovani kriminal Mladen  Nenadić je pokazao izuzetnu hrabrost da se suprotstavi kriminalcima i da MUP i BIA bez takvih ljudi ne bi mogli da postignu ništa i ukazuje da je u akciji pokazano državno jedinstvo.

"Nenadić će insistirati na tome da se rasvetli sve do kraja", poručio je Vulin.

On je konstatovao da je grupa Belivuka najopasnija još od "zemunskog klana" i da je sada razbijena.

"Poruka svima, nema zaštićenih, ni visoke funkcije koja će vas zaštiti od dokaza i saznanja da imate veze sa kriminalcima", rekao je Vulin.

Povodom slučaja jednog od uhapšenih koji je bio u društvu tužioca Tome Zorića, Vulin je rekao da bi svi trebalo da kažu kakve su kontakte imali i pod kojim okolnostima.

Svi čelnici Partizana su, kako ej naveo ministar, ispitani kao građani.

“Policija sa Partizanom nema sukoba niti sa sportskim društvima, već kriminalnom bandom koja je koristila navijače za pokriće”, dodao je.

Ukupno 19 pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji su prekjuče uhapšeni u zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno – informativne agencije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, sinoć su iz SBPOК-a na Makišu privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, saopštio je MUP. U toku je njihovo saslušanje.