Vulinu ponovo zabranjen ulazak na Kosovo, najavljene hitne konsultacije s Vučićem

Kancelarija za KiM saopštila je večeras da je ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo, gde će se sutra održati manifestacija povodom praznika Vidovdan. Iz Kancelarije tvrde da su ispoštovane sve procedure za najavu posete, a najavljeno je da će zbog ove zabrane Vulin imati „hitne konsultacije“ s predsednikom Aleksandrom Vučićem.  Tvrdnje o novoj zabrani dolaze tri meseca od incidenata i intervencije policije ispred Mitrovačkog dvora, kada je uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić jer je otišao na Kosovo uprkos zabrani ulaska.

Aleksandar Vulin

Sličan scenario i retorika, pre zabrane ulaska, a potom i hapšenja Đurića, i s jedne i s druge strane ponavlja se i sada. Da je ministru Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo prvo je zvanično potvrdio kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, za prištinski portal „Indeksonlajn“. Nakon toga usledila je i reakcija iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je ocenila da je odluka o zabrani doneta da bi se ponizila Srbija.

"Jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, odluka je loša i zbog toga što je Priština u nedelju, na sastanku u Briselu, rekla da će poštovati dosadašnje sporazume.

"Poseta ministra Vulina najavljena je u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je dodala da su predstavnici pojedinih država proteklih dana pokušali da zvaničnicima Srbije sugerišu „kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan“.

Najavljene su hitne konsultacije s Vučićem zbog ove situacije.

Ranije kada je Đuriću zabranjen ulaz na Kosovo, predsednik je rekao: "Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju".

Poseban plan kosovske policije za Vidovdan

Kosovska policija pripremila je poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbednost pre i posle proslave Vidovdana, saopšteno je iz ove policije.

Navode da će pojedini putni pravci biti blokirani, i da će policija da vrši usmeravanje saobraćaja tokom proslave u određenim vremenskim periodima, a zavisno od situacije. Nije precizirano, međutim, koji će konkretno putni pravci i kada da budu blokirani, piše KoSSev.

„U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gde budu ograničenja, potpune ili delimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gde se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su – Priština, Gračanica, Gazimestan – angažovaće se dovoljan broj službenika policije u cilju usmeravanja saobraćaja, kao i pružanje uslova za normalno kretanje saobraćaja za sve korisnike drumskog saobraćaja,“ stoji u saopštenju.

Istovremeno iz policije su zatražili „pomoć, poverenje i razumevanje svih građana“.

„Ujedno zahtevamo od svih da ne budu žrtve bilo kakve provokacije tokom održavanja proslave“, apeluju iz policije.

Hapšenje Marka Đurića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je uprkos zabrani otišao na Kosovo a uhapšen je 26. marta u Severnoj Mitrovici. Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su tada u salu u kojoj se održavao skup, i uz korišćenje šok bombi privele Đurića.

Insajder u Kosovskoj Mitrovici: Nakon hapšenja Marko Đurić proteran sa Kosova

Hapšenje direktora Kancelarije za KiM: Ćutanje Brisela - opasan prostor za tumačenja

Novinarke Insajdera o dešavanjima u Severnoj Mitrovici: Čemu sve ovo?

Nakon davanja izjave u prištinskoj policiji, Đurić je proteran sa Kosova.

Pre toga je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio da Đuriću i Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer, kako je naveo, podstiču mržnju.

Nakon ovih događa, sazvana je vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada izjavio da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji „brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM“. Prema njegovim rečima, Marko Đurić je bio otet.

Još jedna posledica incidenata na Kosovu u martu je odluka Srpske liste da napusti Vladu u Prištini.

Međutim, iako nisu učestvovali na sastancima Vlade, a poslanici su zauzeli opozicioni deo skupštinskih stolica, zvaničnog saopštenja o napuštanju nije bilo, a članovi Srpske liste su protesklih meseci donosili i neke važne odluke, preneo je sajt Kossev.

Ipak, Srpska lista je ranije saopštila da se neće vratiti u Vlаdu Kosovа, jer nisu otklonjeni svi rаzlozi napuštanja vlаsti u Prištini.

Izvor: Beta, Insajder