Za parlamentarne izbore na Kosovu prijavljeno 13 lista

Centralna izborna komisija je saopštila da se do 14 sati danas 13 političkih subjekata prijavilo za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara.

Kosovo

Od tih 13 prijava, devet su političke stranke, jedna koalicija i tri građanske inicijative. Na njihovim listama ukupno je 276 kandidata za poslanike.

Stranke imaju rok do danas u 18 sati da predaju liste kandidata.

Juče su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali i predstavnici Srpske liste. Na izbornoj listi je 20 kandidata iz većine srpskih sredina na Kosovu, a među njima je većina koja je predstavljala Srbe u Skupštini i u prošlom sazivu.

Početkom januara vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukazom je raspustila aktuelni saziv parlamenta i raspisala prevremene parlamentarne izbore za 14. februar.

Do takve odluke došlo je nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, odlučujući tokom glasanja za formiranje vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Izvor: Beta, Insajder