Zabranjeni radovi na mini-hidroelektrani u Rakiti

Nakon više od godinu i po dana od početka gradnje mini-hidroelektrane u selu Rakita, brojnih sukoba meštana i investitora, građevinska inspekcija je krajem decembra 2018. zaustavila radove. Kako je na terenu utvrđeno, radovi nisu u skladu sa zakonom i propisanim standardima.

MHE Županj na reci Jošanici

Tokom vanredne kontrole 28. decembra, građevinski inspektor Opštine Babušnica ustanovio je da su na terenu cevi korodirane, da ne postoje betonske i peščane obloge na delu cevovovda i da nije izvršeno geodetsko snimanje terena, preneo je portal Južne vesti.

Kako navode, inspektor je u rešenju kojim je zaustavIjena gradnja, konstatovao da „izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta“.

Iako je Južnim vestima potvrdio da će postupiti po nalogu građevinske inspekcije, šef gradilišta Igor Živković najavio je žalbu drugostepenom organu uz ocenu da je inspektor podlegao pritiscima meštana.

Za zatečeno stanje na terenu okrivio je okolnosti u kojima se gradi MHE.

„Problem sa korozijom cevi je nastao zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu s vazduhom korodirale“, rekao je šef gradilišta za Južne vesti i dodao da će korozija biti otklonjena hemijskim putem.

Protesti meštana, sukobi i incidenti

Odluka građevinskog inspektora da zabrani radove na izgradnji MHE u selu Rakita usledila je nakon nedavnog paljenja kamp prikolice koja je služila kao magacin u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu. Osim objekta, izgorela je gradilišna dokumentacija, a predstavnici izvođača radova su za to okrivili meštane.

“Ne razumem dokle će to da ide. Imamo sve potrebne dozvole za rad, ali i dalje nas deo meštana sabotira", rekao je tada za Južne vesti šef gradilišta.

Podsetimo, radovi na izgradnji mini-hidroelektrane u Rakiti, koji su počeli pre oko godinu i po dana, izazvali su niz sukoba između nezadovoljnih meštana i radnika i investitora.

Međutim, ni tuče obezbeđenja i meštana, pronalazak bombe u selu, vraćanje reke u korito i pobune meštana i dalje nisu dovoljan povod da odbornici vladajuće koalicije lokalne skupštine u Babušnici raspravljaju o stanju u selu, prenele su Južne vesti.

Izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji je, kako se ispostavilo, u velikom broju slučajeva suprotnost svojoj svrsi – umesto proizvodnje električne energije uz minimalno ugrožavanje prirode, one i te kako loše utiču na reke i živi svet u njoj, a investitori namerno zanemaruju mišljenja stručnjaka.

Sve to se dešava zbog loših zakonskih rešenja, nepostojanja preciznih kriterijuma i očite inertnosti nadležnih institucja, a sve na štetu prirode i stanovnika područja na kojima se MHE grade.

Izvor: Južne vesti, Insajder