Zaev: Mađarska da kaže da li je Gruevski u njihovo diplomatsko vozilo ušao dobrovoljno ili je kidnapovan

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će bivši premijer Nikola Gruevski, koji je pobegao u Mađarsku pred izvršenje dvogodišnje zatvorske kazne, biti vraćen u Makedoniju. Kako je zvanično utvrđeno, Gruevski je preko Crne Gore i Albanije pobegao u Mađarsku i to diplomatskim vozilom te zemlje. Zaev od mađarskih vlasti traži da odgovore da li je on u diplomatsko vozilo ušao dobrovoljno ili je kidnapovan.

Zoran Zaev

Mađarska je u sredu potvrdila da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski zatražio politički azil te države, kako bi izbegao odsluženje zatvorske kazne. Kako je saopšteno iz kancelarije premijera Viktora Orbana, Kancelarija za imigracije sprovešće proceduru za azil u skladu sa mađarskim i međunarodnim pravom, a saopšteno je da se zahtev Gruevskog smatra isključivo pravnim pitanjem.

Aktuelni premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbegli bivši premijer Nikola Gruevski biti vraćen u Makedoniju. On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobegne, podsećajući da se i u vreme postizanja Pržinskog dogovora govorilo da ima dogovor s bivšim premijerom, ali da se ispostavilo da to nije tačno.

"Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen... Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

On je kao primer naveo bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je nakon što je bio osuđen za korupciju 2010. pobegao, ali je uhvaćen i godinu dana kasnije vraćen u Hrvatsku.

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobegao preko Crne Gore i Albanije mađarskim diplomatskim vozilom. Njemu su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš. Na zatvorsku kaznu od dve godine je pravosnažno osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog mercedesa u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Još četiri postupka protiv Gruevskog

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka - za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Nikolu Gruevskog, lidera VMRO DPMNE koji je na vlasti bio skoro 11 godina, smatrali su najmoćnijim čovekom u toj državi. Padu Gruevskog doprinela je i serija prisluškivanih razgovora, takozvane bombe, koje je tadašnja opozicija danima objavljivala. Upravo na osnovu jednog od njih došlo je do presude Gruevskom.

Padom vlade Gruevskog i događajima koji su prethodili izborima 2016. Insajder sa bavio u emisiji Makedonski scenario.

Izvor: Insajder, Beta