Zahtev za razrešenje REM-a potpisala 23 poslanika

Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović saopštila je danas u Beogradu da su 23 poslanika Skupštine Srbije zatražila razrešenje svih devet članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Serbian Assembly in session

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su zahtev potpisali poslanici DS-a, Poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, Poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka - Narodni pokret Srbije i dvoje samostalnih poslanika - Marinika Tepić i Zoran Živković.

Kako je navela, REM bi trebalo da bude nezavisno telo, ali ono nije ispunilo nijednu od svojih funkcija, o čemu govore i reakcije građana na protestima i stručna javnost koja je nezadovoljna radom REM-a.

Poslanica DS-a je navela da su osnovni ciljevi REM-a doprinos očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja i zaštita interesa javnosti u oblasti elektronskih medija, a ocenila je da REM to ne ispunjava.

Po njenim rečima, vrhunac je bio tokom protekle predsedničke kampanje, kada je REM "odlučio da zaključa vrata i ne radi ništa" i da ne reaguje na kršenje propisa o ravnomernom predstavljanju kandidata u medijima, što je, po njenoj oceni, direktno uticalo na ishod izbora.

Orlić: Predsednički kandidati imali su priliku da se predstave putem medija

Zamenik šefa Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je danas da nisu tačni navodi da svi predsednički kandidati nisu imali priliku da se građanima predstave putem medija.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije povodom zahteva 23 poslanika opozicije za razrešenje članova Saveta REM-a upitao šta su to građani mogli da gledaju svako veče na svim kanalima.

"Ko su bili onda ti ljudi koji su se predstavljali kao predsednički kandidati iz noći u noć?", pitao je Orlić.

Prema njegovim rečima, istraživanje BIRODI-ja govori da je Aleksandar Vučić u svojstvu predsedničkog kandidata u elektronskim medijima bio zastupljen svega 17 odsto.

Orlić je istakao da mediji nisu samo televizije, već i dnevni listovi i nedeljnici, koji su vrlo kritički govorili o Vučiću.

Izvor: Beta