Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predsedavaće sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, zakazanoj za sutra.

Premijer Vučić i predsednik Nikolić

Kako se navodi u saopštenju predsednikove službe za medije, sednica će se održati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti za 18.15.

Nakon toga, u 18.45, obratiće se medijima povodom situacije na KiM.

Voz koji je jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu trenutno stoji, do daljeg, na stanici Raška, poslednjoj stanici pred administrativnu granicu s Kosovom, javlja za Insajder novinarka Bete Bojana Milovanović.

Savetnik šefa Kancelarije za KiM Miša Vacić potvrdio je Insajder.net da je on napustio voz i da se neće u njega vraćati uz obrazloženje da ne želi da zbog zabrane prištinskih vlasti njegovom ulasku na Kosovo voz ne stigne u Kosovsku Mitrovicu.

U ovim trenucima na Donjem Jarinju pojačano je prisustvo policijskih jedinica, među kojima su pripadnici Granične policije, koji će izvršiti kontrolu putnika i unutrašnjosti voza pošto uđe na KiM, kao i policajci regiona Sever, prenosi portal Kosovosev.

Ranije u toku dana pojavila se informacija da su nepoznate osobe postavile mine uz šine i uz pretnju da je eksploziv namenjen vozu koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, međutim Kosovska policija je saopštila da je pregledala šine i da nema eksploziva.

Prethodno je predsednik Kosova Hašim Tači pozvao nadležene institucije u Prištini da zakonskim merama hitno zaustave voz koji je ka Kosovskoj Mitrovici krenuo iz Beograda zbog neprihvatljivog nacionalističkog obeležja koje je u suprotnosti s Ustavom Kosova.