Zaključci dijaloga vlasti i dela opozicije: Novi predlozi za kontrolu rada medija, REM-a, finansiranju kampanje…

Nakon drugog sastanka vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta, saopšteno je da je na dnevnom redu razmotrena „četiri suštinska pitanja“ – mediji i uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i transparentnost biračkog spiska, kao i prethodni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. U zajedničkoj izjavi predsednice Skupštine Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Кnuta Flekenštajna se navodi da nove inicijative ne rešavaju sve nedostatke, te da je pre narednog međustranačkog dijaloga zakazanog za sredinu novembra potrebno preduzeti nove korake za poboljšanje izbornih uslova.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

U zaključcima s današnjeg sastanka se ističe da su učesnici dijaloga informisani o predlozima među kojima su izmene i dopune tri zakona – o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.

„Ove zakone bi trebalo izmeniti u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim praksama, kao i u skladu sa preporukama ODHIR-a i trebalo bi da budu predmet punog nadzora parlamenta. U postojećem zakonodavstvu je potrebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja“, ističe se.

Plan je da, kako se navodi, Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanima o ulozi i radu REM i da bi to lotreba da rezultira konkretnim aktivnostima koje vode poboljšanju njegovog rada pre održavanja predstojećih izbora. Predložene mere su i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova u REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje, kao i poboljšanje tačnosti biračkog spiska.

Navodi je da su predstavnici Radne grupe za unapređenje izbornih uslova podsetili na prve mere koje su preduzete. Među njima je zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse u svrhe političke kampanje i primena odgovarajućih sankcija za sve takve zloupotrebe, mere kojima se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sprovođenju Jedinstvenog biračkog spiska, obuka osoba ovlašćenih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog izbornog spiska, preporuke da RIК sprovede svu potrebnu obuku u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući obuku članova biračkih odbora.

Navodi se i da je planirano regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora i omogućavanje pristupa izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja, na zahtev građana.

„Postoji potreba za sveobuhvatnom revizijom pravnog okvira o izborima“

U saopštenju Skupštine se navodi da je Flekenštajn danas u uvodnom izlaganju podsetio na izveštaj Evropske komisije i preporuke ODHIR-a u kojima je jasno rečeno da postoji potreba za sveobuhvatnom revizijom pravnog okvira o izborima.

„Potrebno je da se omogući nezavisnim regulatornim telima da budu osnaženi da svoju ulogu praćenja i vršenja nadzora obavljaju delotvorno, da se garantuju jednaki uslovi za učesnike izbornog proces i obezbedi striktno poštovanje odvojenosti partijskih od državnih funkcija i aktivnosti i da se hitno reši neuravnotežena medijska pokrivenost“, prenesene su u saopštenju Flankeštajnove reči.

Navodi se da je naglasio da je potrebno da se reforme pripreme i sprovedu na inkluzivan i transparentan način.

U saopštenju piše i da je stručni doprinos dijalogu dala vladina Radna grupa za unapređenje izbornog procesa' i stručnjaci civilnog društva iz Fondacije za otvoreno društvo, Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnosti Srbije i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Novi koraci – jednak pristup medijima za sve političke stranke

Gojković i Flekenštajn u zajedničkoj izjavi nakon dvodnevnog međustranačkog da novi koraci koje treba preduzeti „naročito podrazumevanju stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima po pitanju pristupu medijima, a naročito javnim medijskim servisima (RTS; RTV).

Piše i da su učesnici dijaloga ocenili da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS-a (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.

„Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira. Sve planirane aktivnosti treba pretočiti u konkretne rezultate. Učesnici su voljni da nastave svoje učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora. Učesnici su podstakli sve institucije da ih obaveštavaju o napretku u svim ovim oblastima pre sledećeg dijaloga“, istaknuto je u zajedničkoj izjavi Gojković i Flekenštajna.

Na današnji sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, Bojan Klačar iz CeSID-a i ambasador EU Sem Fabrici.

Dijalogu su se odazvali i predstavnici dela opozicije, među kojima su lider Nove stranke Zoran Živković, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije i predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS, Aleksandar Šapić.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, ali ni Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo… Na skup nije došao ni Boris Tadić, lider SDS, koji je juče napustio pregovore vlasti i opozicije.

Planom predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

U pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije posreduju predstavnici EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna.

Izvor: Insajder