Zakon koji vlast obećava deset godina u parlamentu na predlog LSV; Čanak: Ako tražite neku tajnu…

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za 20. mart sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađu dve tačke – Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine koje je podnelo troje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Nenad Čanak

Iako Poslovnik predviđa ovu mogućnost, stavljanje na dnevni red predloga opozicije više se može smatrati izuzetkom, kao i to da ti predlozi budu jedine tačke predloženog dnevnog reda. Ovi predlozi upućeni su u Skupštinu 20. februra, pa je iznenađujuća i brzina kojom su stavljeni na dnevni red sednice, tim pre što se usvajanje zakona o finansiranju Vojvodine odlaže već deset godina, a i sam premijer Vojvodine je nedavno rekao da do toga neće doći tokom 2019.

Pismo LSV Maji Gojković: Učestvovaćemo na sednici o Vojvodini

Predsednik LSV Nenad Čanak je 13. februara izjavio da je ova stranka uputila pismo predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković u kome pitaju da li će organizovati posebnu sednicu Skupštine Srbije posvećenu problemima AP Vojvodina.

“Ako se organizuje posebna sednica o Vojvodini mi ćemo na toj sednici učestvovati”, rekao je lider LSV Nenad Čanak na konferenciji za novinare u republičkom parlamentu.

Upitan da li LSV učestvuje u radu parlamenta s obzirom na činjenicu da je veći deo opozicije započeo bojkot sednica, Čanak je tada rekao da aktuelni dnevni red “nije toliko bitan za LSV”, ali da očekuje da čuje da li će se nešto destiti sa položajem dva miliona ljudi koliko ih živi u Vojvodini.

Svega sedam dana kasnije poslanici LSV predali su Skupštine predlog  rezolucije o Vojvodini i zakona o finansiranju, da bi Maja Gojković reagovala sazivanjem posebne sednice.

Čanak: Veza preko jakne

Nenad Čanak je danas izjavio da ta stranka već godinama traži da se na dnevni red Skupštine Srbije stavi Predlog zakona o finansiranju Vojvodine što je i ustavna obaveza, ali da ne zna i ne želi da se pravda zašto je predsednica parlamenta Maja Gojković taj predlog sada prihvatila.

"Sad ja treba da se pravdam što je Maja Gojković stavila na dnevni red nešto što sam ja predložio, vi tražite neku tajnu vezu u svemu tome, tražite neki tajni dogovor. Evo sad ću vam odati tajnu, kada je Maja Gojković imala 14 godina, ona je jednu noć prespavala u mojoj jakni. I to je stvorilo jednu večitu vezu između nas dvoje koja eto nikada nije prekinuta, ja mislim da je tu razlog", rekao je Čanak novinarima u parlamentu.

On je naveo da LSV već godinama traži da se na dnevni red stavi Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodina, kao i Predlog rezolucije o položaju Vojvodine te napomenuo da je posle razgovora sa Dušanom Vujovićem 2017. godine, dok je Vujović bio ministar finansija, dobio uveravanja da ne postoje nikakvi stručni razlozi da do toga ne dođe.

Kako je naveo, Vujović mu je tada rekao i da je u pitanju samo "politička volja".

"Zašto se sada to dogodilo to morate da pitate nekog drugog, ja to zaista ne znam da vam kažem", rekao je on navodeći da ne zna šta će se događati na samoj sednici, koja je zakazana za 20. mart.

"Taj zakon je po Ustavu trebalo da bude donet 2008. godine. Mislim da će biti još jedna prilika da se pokaže kolika je to sramota i nemar prema samom Ustavu i prema pravnoj državi. Ne bih to vezivao za dnevnu politiku, mada ne sumnjam da postoji i dnevno-politički interes za upravo takvim tačkama dnevnog reda", rekao je Čanak.

Jerkov: Isti predlog podnosila sam 57 puta

Regujući na najavljeni dnevni red sednice parlamenta, poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je danas da su poslanici LSV Skupštini Srbije podneli Predlog zakona o finansiranju Vojvodine identičan njenom, koji je ona podnosila parlamentu najmanje 57 puta.

Aleksić: Trik vlasti da vrati opoziciju u Skupštinu

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijademokratske stranke – Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da neće učestvovati na sednici na kojoj će se razmatrati Predlog zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini.

Aleksić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su to važne tačke i da odlukom da ih uvrste u dnevni red vladajuća većina želi na taj način da vrati u salu poslanike koji su predloge zakona podneli. On je ocenio da je sednica farsa i da će vrativši poslanike LSV u salu, pralament nastaviti da radi sa njihovim i poslanicima Srpske radikalne stranke kao opozicijom i partijama vladajuće većine.

"Nećemo učestvovati u toj sednici jer to predstavlja još jednu u nizu farsi. Mogli smo mnogo puta da razgovaramo. Ovo je trik da vlast ponovo vrati opoziciju u skupštinske klupe", rekao je Aleksić.

Jerkov je novinarima u holu Skupštini Srbije rekla da od 2016. pokušava da ubedi kolege da njen zakon bude na dnevnom redu neke od sednica, ali da to nije učinjeno na njen predlog, te da je očigledno da je lider LSV Nenad Čanak postigao dogovor s predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitana da li će DS učestvovati na toj sednici, Jerkov je rekla da ne veruje da ima potrebe da budu na sednici, jer je očigledno već sve dogovoreno i većina obezbeđena i da su rasprave koje će se voditi već unapred dobro pripremljene.

Ona je navela i da će Gojković "pritisnuti zvonce bez obzira da li oni učestvuju, a da građani Vojvodine nisu zaslužili da budu predmet dogovora Čanka, Gojković i Vučića".

Mirović: Zakon nije prioritet u ovoj godini

Svega nekoliko dana pre sazivanja sednice o Vojvodini, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je izjavio da je više puta pitao Vladu Srbije zašto se ne donosi zakon o finansiranju Vojvodine i dobio odgovor da to nije prioritet u ovoj godini.

Mirović je u emisiji Upitnik na RTS rekao da je on više puta govorio da je zakon o finansiranju pokrajine potrebno doneti što pre.

“Govorio sam da je potrebno da se stvori model predvidivog finansiranja Vojvodine, koji ne bi zavisio od godišnjih planova Ministarstva finansija”, rekao je on navodeći da to nije sprovedeno, jer ta tema nije došla na dnevni red.

Upitan da li je, pošto je još od 2016. na čelu pokrajinske Vlade, postavio pitanje republičkoj Vladi zašto zakon o finansiranju Vojvodine, koji kasni 10 godina, još nije donet, Mirović je rekao: "Više puta sam pitao, oni kažu da to nije prioritet u ovoj godini".

“Očekujem da to što pre dođe na dnevni red”, rekao je takođe Mirović i dodao da nema razloga da se od tog pitanja beži.

Više od decenije najava, obećanja i radnih grupa

Ustav predviđa budžet Vojvodine od najmanje sedam odsto državnog budžeta, a rok za zakon o finansiranju Vojvodine istekao je pre 11 godina.

Zakonska procedura je nalagala da svi zakoni koje Ustav predviđa budu doneti do 31. decembra 2008. U svojim izveštajima o napretku Srbije, Evropska komisija je više puta ukazala na neophodnost donošenja tog zakona. U januaru 2013. formirana je radna grupa čiji je zadatak bio izrada tog zakona, a u novembru iste godine Skupština Vojvodine je usvojila platformu za njegovu izradu.

Novu radnu grupu formirao je 2015. i tadašnji ministar finansija Lazar Krstić. Radna grupa se sastala dva puta, ali sastanci nisu rezultirali dokumentom. Pokrajinska vlada je 2015. Usvojila Nacrt zakona, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je najavio da će u maju te godine započeti razgovori o pitanju koje, kako je rekao, treba rešiti. Pokrajinski funkcioneri su najavljivali da će u julu te godine početi rad na izradi dokumenta, a tadašnji ministar finansija Dušan Vujović predstavio je i smernice za finansiranje pokrajine.

Izvor: Insajder, Beta