Zamenik kosovskog ministra policije: Spremamo zabranu ulaska vozila iz Srbije na Kosovo

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka danas je izjavio da su prištinske vlasti, nakon taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, spremile dodatne sankcije prema Beogradu kojima će na Kosovo biti zabranjen ulazak vozila iz centralne Srbije.

Srbija, Kosovo

„Kategoričan sam po pitanju toga da, u ovom trenutku, pored taksi treba nametnuti mere i na vozila. Već smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu kretanja vozila iz Srbije. Ovo je recipročna mera ponašanju Srbije prema kosovskim građanima“, rekao je Zeka u intervjuu prištinskom portalu Ekonomija onlajn, prenosi Koha.

Zeka je dodao da želi da pokaže Srbiji da je Kosovo država koja sama odlučuje o svojim potezima.

„Mada ja nisam od onih koji kažu ‘nikada’, jer u politici se stvari stalno menjaju. I pored toga što se naši interesi menjaju, oni ostaju u liniji sa američkom državom i naravno, ja zagovaram američki senzibilitet i sa njima ćemo i odlučiti o narednim koracima,“ poručuje Zeka.

O novim merama kosovske vlade govorilo se još krajem prošle godine, prve informacije u vezi sa tim dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz poruku da postoje tri moguće mere i da se „ne zna koja je gora po nas“.

U medijima su se ubrzo pojavile spekulacije da bi tri mere mogle da se odnose na probne tablice za vozila iz Srbije, zabrana uvoza robe svetskih brendova iz fabrika u Srbiji i nepriznavanje dokumentacije o kvalitetu proizvoda.

Vlada Kosova i jeste 28. decembra donela odluku da proširi meru u vezi s taksama i, od početka ove godine taksa od 100 odsto na uvoz robe važi i za robu stranih kompanija koje imaju proizvodne pogone u Srbiji.

Inače, Vlada Kosova je juče odložila glasanje o predlogu da se roba iz Srbije i BiH koja je na teritoriju Kosova ušla pre ili tačno 21. novembra, kada je i doneta odluka o uvođenju takse od 100 odsto od ukupne vrednosti robe za uvoz, oslobodi ove mere, javila je prištinska Koha, a preneo RTV Kim.

Iz Prištine je poslednjih nedelja bilo glasova koji su pozivali ili se obavezivali na ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koja je paralisala proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Prvi se oglasio savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku koji je rekao da je međunarodna zajednica „pritegla Kosovo“ i da ukoliko SAD i EU traže od Kosova ukidanje takse, onda, „zašto ne bi razmislili o privremenom ukidanju“.

Potom je i sam kosovski predsednik Hašim Tači u razgovoru za Vašington post rekao da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Krajem prošle godine došlo je do prekida Briselskog dijaloga i pat pozicije i za Beograd i za Prištinu. Kosovske vlasti su prvo uvele takse od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH, s obrazloženjem da je njihov cilj zaštita kosovske privrede. Potom je odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol, a kosovske vlasti su odgovorile povećavanjem taksi na čak 100 odsto uz obrazloženje da je to odgovor na agresivnu kampanju Srbije. Na ovakav korak Prištine zvaničnici u Beogradu su reagovali radikalno, uz stav da neće biti nastavka dijaloga dok ne bude povučena odluka o taksama.

Izvor: KoSSev, Insajder