Zastava NATO ispred Vlade Severne Makedonije

Ispred sedišta Vlade Republike Severne Makedonije podignuta je zastava NATO-a, kako bi se obeležilo predstojeće učlanjenje te države u zapadnu vojnu alijansu. Makedonske vlasti počele su i uklanjanje službenih oznaka iz vladinih zgrada kako bi se pripremili za novo ime države Republika Severna Makedonija.

Zoran Zaev ispred zgrade Vlade u Skoplju Foto: AP Photo/Dragan Perkovksi

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO-a ispred makedonske vlade, istakao da je njegova država sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

"Danas podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno s evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše, već i budućih generacija. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije", rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, Severna Makedonija je uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gde je čekala decenijama, vrati na glavni auto-put ka Evropi.

"U periodu koji sledi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je ocenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost.

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

Republika Severna Makedonija u zvaničnoj upotrebi

Sobranje je prva institucija koja je počela primenu novog imena države – Republika Severna Makedonija. U saopštenju parlamenta u vezi s posetom predsednika Talata Džaferija prvi put je ovo ime navedeno zvanično. Istovremeno, počela je i promena table s imenom države na graničnim prelazima i državnim ustanovama.

Grčki parlament je pre nekoliko dana ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a, nakon čega je zvanično stupila na snagu upotreba novog imena.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promenila svoje ustavno ime u Republika Severna Makedonija i na taj način je razrešila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Severne Makedonije ka NATO-u i EU.

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promeniti ustavno ime države u Severna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezali da će odblokirati prijem Severne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU.

Kako je predviđeno Prespanskim dogovorom, table sa novim imenom države do kraja nedelje trebalo bi da budu postavljene na svim graničnim prelazima, a zatim na Vladi, parlamentu, ministarstvima i svim najvišim institucijama u državi.

Pored natpisa Republika Severna Makedonija, imena državnih institucija u zemlji biće napisana na makedonskom i albanskom jeziku. Tako će biti primenjen zakon o dvojezičnosti, s obzirom na to da Albanci čine veliki deo stanovništva.

Evropska komisija počinje da koristi novo ime

“Evropska komisija se za nekoliko dana priprema za upotrebu novog imena Republika Severna Makedonija”, javio je dopisnik agencije MIA iz Brisela, prenosi skopski 24 info.

Nakon što su Grčka i Makedonija ratifikovale Prespanski sporazum, Evropska komisija čeka da se završe sve predviđene procedure između država kako bi na snagu stupila upotreba novog imena i u evropskim institucijama.

Makedonija bi trebalo da obavesti Ujedinjene nacije i sve ostale međunarodne i regionalne institucije da je sporazum iz Prespe na snazi i da zatraži upotrebu novog ustavnog imena “Republika Severna Makedonija”.

Izvor: Beta, Sloboden pečat, Telma