Zaštitnik građana ispituje osam slučajeva policijske brutalnosti s protesta u Beogradu

Nije utvrđena sistemska represija policije prema građanima tokom protesta u Beogradu, već samo u pojedinačnim slučajevima, rekao je danas za N1 zaštitnik građana Zoran Pašalić. Pokrenut je postupak kontrole MUP-a zbog osam primera policijske brutalnosti, navodi.

Zoran Pašalić

“Ono što smo mi konstatovali je da nije bilo sistemski prekomerno upotrebljene sile, već je to bilo u pojedinačnim slučajevima. Prekomerna upotreba sile može da pređe u policijsku brutalnost. Mi smo konstatovali osam primera policijske brutalnosti, gde smo pokrenuli postupke”, navodi Pašalić za N1.

Što se tiče prekomerne upotrebe sile, kaže da su za te slučajeve saznali iz kontakata sa licima koja su lišena slobode, naveo je on i precizirao da se radi o 29 osoba.

“Povrede su utvrđene kod sedam lica u Padinskoj skeli, dva u Okružnom zatvoru i četiri u policijskom zadržavanju. Svi su rekli da su povrede zadobili tokom protesta”, naveo je Pašalić.

Što se tiče slučajeva policijske brutalnosti, pokrenut postupak podrazumeva da se Zaštitnik građana obratio MUP-u Srbije, odakle bi trebalo da se dobiju informacije koje se odnose na konkretne slučajeve.

“To je predmet rada unutrašnje kontrole. Ukoliko oni ne završe u potpunosti postupak, ili da smo mi nezadovoljni, mi nastavljamo dalje kako bi se ishodovalo ono što mi možemo, a to je disciplinska odgovornost. Što se tiče krivične odgovornosti, ne možemo da iniciramo takvu vrstu postupaka”, tvrdi Pašalić.

Za jedan od najpoznatijih snimaka sa protesta, kada policija bije mladiće na klupi u parku, rekao je da to spada u policijsku brutalnost.

“Ne postoji nijedno opravdanje za upotrebu sile, ako se neko u takvim situacijama ne suprostavlja policiji”, istakao je on. 

Prema Zakonu o policiji i članu 106, policija ima pravo da sprečava nasilje na okupljanjima, i da upotrebi fizičku silu i sredstva prinude, ali kada joj okupljeni pružaju otpor ili kada su izloženi napadu.

“Ja sam rekao da nije bilo sistemske represije. Da je prekomerna upotreba sile bila pojedinačna, i ona je uzrokovana napadom na policiju. Treba napraviti jasnu razliku, i ne možemo sve staviti na jednu gomilu, pa onda da neko sa nje da vadi ono što mu je potrebno. Sistemska represija podrazumeva da na mirne demonstrante policija reaguje silom, bez ikakvog povoda. Prekomerna upotreba sile podrazumeva da se prekoračuju sredstva koja su zakonom dozvoljena”, objašnjava Pašalić.

Inače, zbog postupanja policije na prošlonedeljnim protestima u Srbiji, 11 nevladinih organizacija poslalo je hitan apel specijalnom izvestiocu UN protiv torture Nilsu Melceru u kome traže od njega da utiče na nadležne u Srbiji da sprovedu istragu zbog policijske brutalnosti prema demonstrantima.

U pismu u koje je Insajder imao uvid navodi se da je najmanje nekoliko desetina građana pretrpelo postupanje policajaca “koje se može opisati samo kao nečovečno i ponižavajuće”, a koje se “u pojedinim slučajevima može predstaviti i kao mučenje”.

Nakon što je Beogradski centar za ljudska prava podneo prve krivične prijave zbog policijske brutalnosti, u Prvom osnovom tužilaštvu nam je rečeno da će po njima postupati u redovnoj proceduri, što podrazumeva da će od Sektora unutrašnje kontrole MUP-a biti zatraženo da utvrdi identitet policajaca koji su tukli demonstrante. 

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je tada za Insajder da je „pitanje šta će Sektor unutrašnje kontrole da uradi“.

„Tužilac treba sve radnje da obavlja sam, a ne da se osloni na MUP jer policija neće istraživati policiju “, poručio je on.

Beogradski centar za ljudska prava objavio je svedočenje Stefana Miletića, koga je 8. jula na protestu u Beogradu desetak policajaca tuklo palicama i šutiralo dok je ležao na asfaltu, što je zabeleženo i kamerom.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je nedavno da će „nadležne službe u okviru Ministarstva“ ispitati da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

“Bilo je snimaka gde postoji indicija da su možda pojedini policijski službenici prekoračili silu. Nadležne službe u okviru Ministarstva će to ispitati, ali molim vas, još jednom da se vratimo na početak. Upravo ti ljudi koji su bili predmet primene fizičke snage su se u prethodnom periodu ponašali nasilno”, poručio je direktor policije.

Ukoliko se dokaže da je bilo prekomerne upotrebe sile, Rebić tvrdi da će biti preduzete mere “u smislu eventualnog sankcionisanja”.

MUP nije odgovorio na pitanja Insajdera koliko je povređenih građana i policajaca na protestima, koliko je uhapšenih i da li sprovodi kontrolu rada svojih pripadnika.

Izvor: N1, Insajder