Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Poreske uprave zbog retroaktivne naplate poreza, frilenseri najavljuju protest

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, na sopstvenu inicijativu, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Zoran Pašalić

"Obraćali su nam se građani da treba odjednom da plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika… Nije sporna naplata poreza već način na koji se vrši kontrola prijavljivanja i naplate poreza u ovim slučajevima", naveo je danas u pisanoj izjavi Pašalić.

Po dobijanju informacija Pašalić će razmotriti načine za pronalaženje rešenja kojim bi se ovim građanima olakšalo plaćanje dospelih poreskih obaveza i da se ovakve situacije ubuduće ne bi ponavljale.

On je od Poreske uprave zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi informacije da li je prethodnih godina redovno, na javan i transperantan način, ukazivala građanima da prihod iz inostranstva po osnovu pružanja različitih vrsta usluga predstavlja oporeziv prihod, kao i na obaveze fizičkih lica koja ostvaruju ovakve prihode da podnose poreske prijave, odnosno da sami obračunaju porez i doprinose i izmire svoje poreske obaveze.

Takođe traži od Poreske uprave da mu dostavi podatke o broju izvršenih kontrola naplate poreza od fizičkih lica koji ostvaruju prihode iz inostranstva od oktobra 2020. do kraja te godine, kao i o broju izvršenih kontrola radi provere podnošenja poreskih prijava i naplate poreza u poslednjih pet godina za svaku godinu pojedinačno.

Pašalić ističe da je potreban odgovorniji i fleksibilniji odnos Poreske uprave prema poreskim obveznicima budući da su u pitanju nove delatnosti, iako, shodno članu 24 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, nije u obavezi da obaveštava poreske obveznike o njihovim obavezama osim na lični zahtev.

"Poreska uprava treba da bude servis građana koji će im redovno i tačno ukazivati na njihove obaveze. Ne može se građanima u potpunosti prebaciti odgovornost da samoinicijativno ispunjavaju poreske obaveze na koje im Poreska uprava nije ukazivala", naglasio je Pašalić.

Radnici na internetu ne odustaju od zahteva

Predstavnici Udruženja radnika na internetu najavili su za sutra protest ispred Narodne skupštine Srbije i ponovili zahtev da se njihov status adekvatno reguliše, kako radno pravnim, tako i poresko pravnim propisima.

Predstavnica tog udruženja, Katarina Pavlović, danas je na vebinaru Društva za informatiku Srbije istakla da radnici na internetu neće odustati od zahteva i da je neprihvatljivo da država bude tako arogantna i sa stavom da neće da polemiše o toj temi.

Udruženje radnika na internetu i ranije je najavljivalo proteste zbog odluke države da frilenserima naplati poreze i doprinose na prihode za prethodnih pet godina, kao i zbog odbijanja pregovara o tom problemu.

"Želimo da uredimo status frilensera na taj način što ćemo obezbediti neoporezivi iznos zarade kao i drugi zaposleni. Pitanje je koji je to tačno iznos koji treba da bude neoporeziv", navela je Pavlović.

Ona je dodala kako je neophodno i da država ne zatvara oči pred autorskim delima koja ova lica stvaraju u svom radu, jer nije moguće da svi imaju samo 20 odsto normiranih troškova.

Pavlović je istakla i da mora da se obezbedi progresivno oporezivanje kao I da je neophodno  da postojeodredbe o samozapošljavanju u Zakonu o radu koje su postojale do 2014. godine.

"Neprihvatljivo je bilo da se te iste godine iz Zakona u radu, odeljak o samozapošljavanju u potpunosti izbaci, što znači da se ljudi koji se samozapošljavaju mogu da obavljaju taj posao samo u formi preduzetnika", objasnila je predstavnica Udruženja radnika na internetu.

Ona je rekla da je potrebno da se donese "lex specialis" za ljude koji rade na internetu ili da se Zakon o radu adekvatno dopuni sa odgovarajućim odredbama koje će ovim ljudima obezbediti radnička prava.

Predstavnik Društva za informatiku (DIS) Srbije Đorđe Cvetković, istakao je da to društvo prepoznaje ulogu frilensera, paušalca i radnika na internetu.

"DIS podržava činjencu da mora da se sedne da se razgovara. Treba sagledati predloge koji mogu da doprinesu boljem radu ili tretmanu svih radnika na internetu", zaključio je Cvetković.

Radnici na internetu protestuju jer zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju  pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Izvor: Beta, Insajder