Zaštitnik građana: Policija nije koristila prekomernu silu na protestu, osim u pojedinačnim slučajevima

Iz Kancelarije Zaštitnika građana saopšteno je da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima protesta održanog sinoć, osim, kako se navodi, u pojedinačnim slučajevima. Zbog tih slučajeva Zaštitnik građana je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, saopšteno je.

Zoran Pašalić

„Zbog utvrđivanja potpune istine i obaveštavanja javnosti o činjenicama, Zaštitnik građana ističe da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika. Prema informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem“, navodi se.

Dodaje se da su predstavnici tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik građana ispitati.

„Ali bili su svedoci i da su pripadnici policije bili tučeni i napadani i da su reagovali uzdržano na napade do krajnjih granica. U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana. Takođe, jedan od timova Zaštitnika građana svedočio je situaciji da je kod nekolicine privedenih učesnika prilikom kontrole u džepovima pronađen suzavac“, piše u saopštenju.

Ističe se da Zaštitnik građana nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, kao i da je prisustvo timova u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete.

„Zaštitnik građana poziva nadležne organe na suzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja, ali posebno apeluje na građane da se suzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine. Timovi Zaštitnika građana nastaviće da prate dešavanja tokom sličnih događaja“, zaključuje se u saopštenju iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Nevladina organizacija A11 objavila je sinoć na svom Tviter nalogu snimak na kome se vidi kako policija brutalno prebija jednog od demonstranata u ulici Kralja Milana u Beogradu.

Objavljeno je i da su policajci tukli reportera Bete Žikicu Stevanovića i kamermane Luku Pređu i Relju Pekića, iako su se uredno legitimisali kao novinari, saopštila je Beta.

Stevanović je, kako se navodi, zadobio ozbiljne udarce po glavi, razbijena mu je arkada i veći deo noći je proveo je u hitnoj pomoći, gde su mu povrede sanirane, a kolege kamermani su dobili udarce pendrecima po telu.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragovima pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je novinar Bete Žikica Stevanović za Udruženje novinara Srbija (UNS).

Kaže da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan pripadnik MUP-a koji ga je takođe udarao.

„Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“, kaže Stevanović.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć na vanrednoj konferenciji da se policija suzdržavala od reakcije, ali da je bila izložena linču, te da su na demonstrante krenuli kada je to, kako objašnjava, bilo neminovno.

Izvor: Insajder