Zaštitnik građana zbog spota SNS pokrenuo kontrolu rada REM-a

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, nakon saznanja da postoji sumnja da je u jednom od emitovanih predizbornih video spotova povređeno pravo deteta, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Zaštitnik građana Foto: Insajder

Kako navodi Kancelarija u dopisu Insajderu, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je po sopstvenoj inicijativi zakazala i neposrednu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada REM-a za utorak 2. jun 2020. godine.

„Stojanović je u oviru pokrenutog postupka zatražila od REM-a da dostavi podatke o tome koje kontrolne mere i radnje je preduzeo REM povodom  sumnji da je došlo do povrede prava deteta emitovanjem medijskog sadržaja, da li su, kada i koji pružaoci medijskih usluga obavestili REM o tome da je podneta pritužba zbog nepoštovanja pravila o zaštiti maloletnika,  kao i da li je, kada i koji pružalac medijskih usluga podneo zahtev REM-u za davanje mišljenja o usklađenosti programskog sadržaja sa Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga“, dodaje se.

Zamenica zaštitinika građana je, kako se navodi, tražila od REM-a i odgovore da li je to regulatorno telo ispitalo da li je emitovani medijski sadržaj u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, kao i sa Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, o čijem sprovođenju se stara REM.  

„Stojanović je takođe zatražila od REM-a da se u roku od 15 dana izjasni o svim pitanjima, kao i o merama i radnjama koje planira da sprovede ukoliko to do sada nije učinio“, piše u dopisu Insajderu.

Zamenica ZG: REM, ako nije, da kontrolu sprovede u najkraćem roku

Zamenica zaštitnika građana je, kako se dodaje, još jednom apelovala kod svih aktera društvenog života na neophodnost poštovanja prava deteta i delovanja svakog od nas u najboljem interesu deteta koji se procenjuju u svakoj konkretnoj situaciji, kao i da tumače i primenjuju Konvenciju o pravima deteta u interesu unapređenja prava i zaštite fizičkog, mentalnog i moralnog razvoja deteta.

Stojanović je apelovala i na REM da svoju kontrolnu aktivnost sprovede u što kraćem roku ukoliko to do sada nije učinio kako bi se, u slučaju utvrđivanja povrede prava deteta, najhitnije reagovalo u najboljem interesu deteta kao najranjivijoj kategoriji stanovništva. Svi državni organi, ustanove i javne institucije u svim aktivnostima koje su od posrednog ili neposrednog značaja za dete moraju primarni značaj dati najboljim interesima deteta, navela je zamenica zaštitnika građana.

Kako se podseća, Zaštitnik građana nadležan je za kontrolu rada organizacija organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, među kojima je i REM.

Sa druge strane, u nadležnost Zaštitnika građana ne spada vršenje nadzora nad radom pružalaca medijskih usluga, niti zabranjivanje ili odobravanje emitovanja bilo koje vrste medijskog sadržaja.

Podsetimo, nedavno je emitovan novi predizborni spot SNS pod sloganom "Za našu decu" u kojem lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da “vrati oca iz Nemačke”.

Nakon emitovanja ovog spota u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe i prekršen pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, a nevladin sektor pozvao je političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe.

Zahtev da se spot zabrani zbog zloupotrebe dece REM-u su u međuvremenu uputili Stranka slobode i pravde i pokret Jedan od pet miliona.

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je u izjavi za Insajder u subotu da nema dilemu oko toga da je u predizbornom spotu SNS-a došlo do zloupotrebe deteta i povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga. Kako je navela članovi REM-a će se o pomenutom spotu svako pojedinačno izjasniti.

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović izjavila je istog dana da bi obustava daljeg emitovanja spota bila dovoljna i primerena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana izjavio je da će Srpska napredna stranka (SNS), čiji je on predsednik, povući predizborni spot sa maloletnim detetom ukoliko državni organi tako odluče.

REM se zvanično ovim povodom nije oglasio, a sporan spot se i dalje emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Izvor: Insajder