Zatvorena birališta na Kosovu

Birališta na Kosovu i Metohiji, gde se održavaju vanredni parlamentarni izbori, zatvorena su u 19 časova, prenosi RTS. Predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka izjavila je da je, na osnovu oko 98 odsto obrađenih podataka, na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima učestvovalo oko 832 hiljade ljudi, odnosno 46,90 odsto upisanih birača.

Kosovo

Prema njenim rečima, to je za oko tri odsto više u odnosu na izlaznost na izborima održanim u oktobru 2019. godine.

Daka je kazala da su i na ovim izborima birači "pokazali visoku demokratsku svest" i da su izbori završeni bez značajnijih problema koji bi mogli uticati na izborni proces.

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) saopštila je ranije na konferenciji za novinare da je odluka CIK-a da dozvoli glasanje sa isteklim dokumentima "neobična, ad hoc i zasnovana na vrlo širokom tumačenju zakona".

"Ova odluka povećala je zabunu medju gradjanima i poverenicima i u suštini diskriminisala gradjane koji pre 15 nisu smeli da glasaju sa istim dokumentima", navode u organizaciji civilnog društva.

Tokom glasanja do 16 časova primećuje se blagi porast fenomena "fotografisanja glasa", na 5 odsto biračkih mesta, dodali su.

Ozbiljni incident je zabeležen u opštini Srbica, gde su dva posmatrača pokreta "Samoopredeljenje" bila smeštena na istom biračkom mestu.

Predsedavajući biračkog mesta usprotivio se boravku više od jedne osobe u učionici, uhvatio za ruku i fizički izbacio jednog od posmatrača.

Na ovaj slučaj reagovala je i policija.

DnD je od poverenika na glasačkim mestima zahtevala da omoguće svim gradjanima da ostvare svoje biračko pravo, uprkos dugim redovima koji su stvoreni na biračkim mestima.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Vlajmir Eljezi izjavio je da su glasačka mesta na celoj teritoriji Kosova otvorena na vreme, jutros u sedam časova. Dušan Radaković iz Demokratije na delu (DnD), koalicije NVO koja posmatra izbore, rekao je da je do 10 časova izlaznost oko 11 odsto na Severu Kosova.

"Glasanje na Severu u gradskim sredinama za sada protiče bez većih problema. Međutim, u planinskim naseljima pre svega u potkopaoničkim i u planinskim delovima Zubinog Potoka problem pravi sneg i hladnoća, u nekima od njih nema ni struje, pa je komunikacija sa njima otežana", kazao je Radaković.

Radaković iznosi preliminarnu procenu da je 10 časova na Severu izlaznost oko 11 odsto, dok se precizniji podaci očekuju oko podneva.

Eljezi je na prvoj konferenciji jutros rekao da je svih 888 glasačkih centara otvoreno kako je to predviđeno i da se proces glasanja odvija normalno. 

Šef kancelarije EU u Prištini: Impresivna organizacija izbora na Kosovu

 Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjok ocenio je danas da je impresivna organizacija vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Tokom posete osnovnoj školi "Dardania" u Prištini, Sunjok se upoznao sa procedurama izbornog procesa u biračkim centrima i pozvao građane Kosova da poštuju antikovid mere.

"Organizacija izbora je prilično impresivna. Naravno da smo videli da postoje i poteškoće zbog pandemije kovid-19 i svih mera koje treba preduzeti u vezi sa pandemijom. Želeo bih da kažem svima onima koji žele da glasaju da moraju da poštuju mere protiv pandemije", istakao je on.

Upozorio je da će pažljivo pratiti proces glasanja i u drugim regionima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je nekoliko minuta posle osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uz njega su glasali i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i poslanički kandidat Srpske liste Igor Simić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Na osmim po redu izborima na Kosovu od 1999. godine učestvuju 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova potvrđeno je ukupno 1.052 kandidata. Pravo glasa ima 1.794.862 građana, koji mogu da glasaju u 888 centara na Kosovu, sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Za normalno odvijanje izbornog procesa i zaštitu slobodnog glasanja za građane Kosova angažovano je 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema.

Koordinantorka Državnog tužilaštva Laura Pulja rekla je da je imenovano 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema koji će biti čuvari zaštite glasa na dan izbora.

"Policija i državni tužilac finalizirali su strateški dokument za zajedničko angažovanje i delovanje u ovom procesu", rekla je Pulja.

Dodala je da će kosovsko tužilaštvo i policija uhapsiti i pritvoriti sve glasače i odgovorne zvaničnike ako na bilo koji način pokušaju ili utiču na zloupotrebu slobodnog glasa birača. 

I sudski sistem Kosova odredio je 30 dežurnih sudija koji će odgovoriti na eventualne zahteve tužilaštva. 

Kosovska policija takođe je sačinila poseban operativni plan koji podrazumeva aktivnosti u predizbornom i izbornom procesu i obezbeđivanju pratnje i sigurnosti za izborne materijale do CIK-a za prebrojavanje izbornih rezultata.

Sledeća konferencija za medije je zakazana za 11.30, kada će biti objavljeni rezultati izlaska na izbore do 11 sati.

Zabrana izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih vanrednih poslaničkih izbora na Kosovu.

Jutros je ekipi RTV KV zabranjen prelazak administrativnog prelaza na Jarinju, lične karte su im oduzete na nekoliko sati, posle kojih su vraćeni s prelaza bez obrazloženja, saopštio je UNS.

UNS i DNKiM smatraju ovo teškom povredom prava na slobodu novinarskog rada i informisanja i zahtevaju od predstavnika međunarodne zajednice da osude postupak prištinskih vlasti.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo osudila je danas vlasti Kosova jer su izveštačima TV Kraljevo i TV Pink danas zabranili da izveštavaju sa vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Kancelarija zahteva od "Prištine da omogući slobodno i nesmetano izveštavanje medija" i "očekuje od medjunarodnih predstavnika da osude ovakav čin i prema njemu se jasno odrede kao nedopustivom pritisku na slobodu medija, što su vrednosti koje ne smeju biti ugrožene nečijom samovoljom".

Izvor: Beta, KoSSev