Zavod: Dve MHE ipak imale „zeleno svetlo“ za gradnju, ali nisu u „informacionom sistemu“

Insajder se u nekoliko tekstova bavio mišljenjima i uslovima zaštite prirode za izgradnju malih hidroelektrana koje daje Zavod za zaštitu prirode, a predstavljaju preduslov za njihovu gradnju. Tako se, prema našem istraživanju, MHE grade i pored negativnog mišljenja Zavoda, ali postoje slučajevi i da investitor ne traži mišljenje ove institucije. U takve, kako se ispostavilo, ne spadaju dve male hidroelektrane - "Velež" i "Šutanovina", za koje Zavod jeste izdao neophodne dokumente, ali nam ih Zavod nije dostavio, uz naknadno objašnjenje da su dokumenti izdati pre uvođenja „informacionog sistema“.

Zavod za zaštitu prirode

Novinari Insajdera su tokom istraživanja načina gradnje malih hidroelektrana, po Zakonu o dostupnosti informacijama, tražili od Zavoda sva mišljenja i uslove zaštite prirode izdate za MHE izgrađene na području Opštine Raška.

Zavod je u odgovoru dostavio dokumentaciju izdatu za MHE „Kneževići“, „Vladići“, „Vladići 1“, „Županj“, „Planska“, „Samokovo“ i „Đorov most“, a za ostale MHE je naveo da „Zavod nije izdao niti jedan dokument“.

Nakon što smo, u skladu s takvim odgovorom Zavoda, u tekstu napisali da je za MHE „Županj“ Zavod izdao izričito negativno mišljenje, a da za izgradnju MHE „Belci“, „Kašići“, „Velež“, Velež 1“, „Klupci“, „Šutanovina“ i „Radošićska reka“ nije izdat ni jedan dokument, obratili su nam se investitori dve male hidroelektrane - „Velež“ i „Šutanovina“. Dostavili su nam dokumenta u kojima se vidi da im je Zavod 2004. i 2005. godine izdao uslove zaštite prirode i time je gradnja MHE mogla da počne.

Novinari Insajdera sa zato poslali nova pitanja Zavodu, ponovo po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, a o tome zašto nam nisu dostavili dokumenta koja su nam investitori naknadno poslali.

Kako se može zaključiti iz odgovora ove institucije, kompletna dokumentacija nije dostavljena jer Zavod vodi elektronsku evidenciju predmeta od 2006, a spomenuti uslovi su izdati 2004. i 2005. godine.

„Zavod za zaštitu prirode, počev od 2006. godine poseduje informacioni sistem i od tada vodi elektronsku evidenciju predmeta. U tom smislu, informacije koje su dostavljene uz odgovor su tačne, jer su date u skladu s podacima Informacionog sistema. Zavod je samo propustio da to decidno navede“, navedeno je iz Zavoda.

Kako dodaju iz Zavoda, sva dokumenta doneta pre 2006. godine se, u skladu sa pravilima, ili čuvaju ili predaju nadležnom organu ili uništavaju, ali nam ih nisu dostavili jer ne postoje u informacionom sistemu. Kao drugu otežavajuću okolnost navode to što u vreme izdavanja dozvole ove dve male hidroelektrane još uvek nisu imale nazive.

„U uslovima zaštite prirode i životne sredine od 23.11.2004. godine za MHE na Samokovskoj reci i uslovima zaštite prirode i životne sredine od 29. 03. 2005. godine za MHE na Gobeljskoj reci ni na jednom mestu se ne navode nazivi mini hidroelektrana, ali se, ukoliko tako tvrde investitori – MHE „Velež“ verovatno odnosi na Samokovsku reku, a MHE „Šutanovina“ na Gobeljsku reku“, naveo je Zavod.