Završen otvoreni deo sastanka vlasti i opozicije o medijima: Predstavljene preporuke, NUNS ne prisustvuje delu zatvorenom za javnost

Rad medija tokom izbornog ciklusa, koji je od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora, tema je današnjeg, trećeg okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka koji je počeo oko 10 časova. Udruženje novinara Srbije se ranije izjasnilo da sastanku neće prisustvovati jer nije u celosti otvoren za javnost, a Nezavisno udruženje novinara Srbije je sastanak napustilo nakon što je održan deo koji je bio otvoren. Osim glavne teme, izvesno je da će se na današnjem sastanku razgovarati i o zahtevu Saveza za Srbiju da predstavnici vlasti i opozicije potpišu obavezujući dokument koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM, kroz skupštinsku proceduru.

Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Insajder

Nakon uvodnog obraćanja organizatora sastanka, dekana FPN-a Dragana R. Simića i direktora Fonda za otvoreno društvo Milana Antonijevića počeo je deo sastanka koji je otvoren za javnost. Na ovom delu sastanka, koji je ujedno bio uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare, predstavnici nevladinih organizacija CRTA, CESID, Transparentnost Srbija izneli su svoje preporuke po pitanju ponašanju medija u izbornom ciklusu, a svoje analize predstavili su i iz Asocijacije medija i Lokal presa. 

Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić
Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić

Na sastanak su, kako javlja reporterka Insajdera, od predstavnika vlasti došli zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Željko Obradović iz SPS, poslanik Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, poslanik SNS Vladimir Đukanović, poslanik Đorđe Komlenski iz Pokreta Socijalista.

Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić
Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić

Većina lidera Saveza za Srbiju se ipak pojavila na sastanku. Tu su, kako javlja reporterka Insajdera, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, lider Nove stranke Zoran Živković, lider Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana. Na sastanku su i Đorđo Žujović iz Liberalno-demokratske partije i Uroš Piper iz Demokratske stranke Srbije.

Predstavnici Stranke slobode i pravde, kako su i ranije najavili, nisu došli na sastanak jer on nije u celosti otvoren za javnost.

Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić
Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić

NUNS doneo predloge za unapređenje bezbednosti novinara

Kako javlja reporterka Insajdera, Dragan Janjić je ispred NUNS-a predstavio predloge za unapređenje bezbednosti novinara. Prva tačka, prema ovom udruženju, je unapređenje pravnog okvira za bezbednost novinara dopunom Krivičnog zakonika, čime bi se uvele strože kazne prema onima koji vrše pritisak prema novinarima. Druga preporuka NUNS-a je edukacija ohrabrivanje novinara da prijavljuju slučajeve pretnji ili uznemiravanja.

Izbor novih članova Saveta REM-a, koji sada radi u krnjem sastavu, preporuka je koju je većina nevladinih organizacija istakla.

Bojan Klačar iz Cesida je izneo preporuke te nevladine organizacije za ponašasnje medija tokom predizborne kampanje: formirati Nadzorni odbor Narodne skupštine Republike Srbije koji bi se, između ostalog, bavio ponašanjem štampanih i onlajn medija, pokrenuti proceduru kandidovanja novih članova REM-a, sprovesti celovit monitoring izveštavanja medija tokom trajanja kampanje ili, ukoliko nema uslova za to, tokom poslednje tri nedelje kampanje i o rezultatima obavestiti javnost, tokom kampanje periodično i sveobuhvatno kroz finalni izveštaj nakon završetka kampanje.

Cesid navodi i da je potrebno definisati jasnu odredbu da svi mediji imaju obavezu da, uoči izbora, javno objave cenovnike političkog oglašavanja, koji bi, bez diskriminacije, važili za sve političke subjekte, pod apsolutno identičnim uslovima. Potrebno je, zatim, doneti novi Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje, definisati novčanu kaznu za organizacije i aktere koje prekrše zabranu „izborne propagande preko sredstava javnog obaveštavanja ili javnih skupova“ . Cesid preporučuje i skraćenje trajanja izborne tišine na 24 sata uoči glasanja.

Crta je zatražila dopunu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, odnosno da političke subjekte treba obavezati da i tokom trajanja same kampanje dostavljaju privremene, periodične finansijske izveštaje. Preporučeno je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) promeni dosadašnju praksu i da u toku kampanje periodično objavljuje izveštaje o praćenju i analizi rada elektronskih medija.

Dopunom Zakona o izboru narodnih poslanika trebalo bi proširiti krug udruženja građana koja mogu biti akreditovana za praćenje izbora, preporučuje Crta.

Iz Transparentnosti Srbije su tokom uvodnog dela govorili uglavnom o cenama oglašavanja političkih stranaka, odnosno da te cene treba da budu određene unapred i ujednačene, kao i da plaćanje bude redovno.

Savez za Srbiju: Samo uz obavezujući sporazum ima smisla nastaviti razgovore

Savez za Srbiju je juče saopštio da ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko izbornih uslova ako vlast i opozicija potpišu obavezujući dokument da će do konkretnih promena u RTS i REM doći do 15. seprembra.

„Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno da ništa ne žele da promene u sferi slobode medija, koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore", navedeno je u saopštenju SzS.

SzS navodi da današnji format razgovora ne približava onome što su zahtevi opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „Jedan od pet miliona“.

„Da bismo konačno došli do ispunjenja zahteva sa protesta koji su održani u više od 100 gradova i opština širom Srbije u poslednjih devet meseci, mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima. Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, ističe Savez.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije, koja je i organizator ovih sastanaka, Milan Antonijević rekao je za Insajder da će sigurno o takvom zahtevu biti reči, s obzirom na to da je on deo preporuka za fer i slobodne izbore Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“, koje su dostavljene učesnicima otvorenog stola prethodni put.

Vučić: Vlast je spremna da prihvati skoro sve što opozicione stranke traže

Inače, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da mu je “veoma stalo” da opozicija učestvuje na izborima, kao i da je vlast spremna da prihvati skoro sve što opozicione stranke traže.

„Prvo su govorili o biračkim spiskovima. Evo, sada kažem, uredite ih, vi pišite, nikakve komisije, svako ime napišite u birački spisak i ništa vam neće pomoći. Svako pravilo za biračko mesto, sve odredite u skladu sa zakonima koje ste vi pravili ili hoćete suprotno sa vašim zakonima, sve prihvatam. Finansiranje političkih stranaka, skoro sve što predložite, prihvatićemo. Nikakav problem nemamo sa tim“, naveo je Vučić.

Zatvorenost sastanaka i dalje jedan od problema

Predstavnici opozicije su dovodili u pitanje i samu opravdanost dolaska na današnji sastanak. To što su sastanci zatvoreni za javnost je najveća zamerka i jedan od razloga da iskažu sumnju u to da postoji politička volja da se razgovorima na Fakultetu političkih nauka zaista naprave pomaci.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je tokom prošle nedelje izjavila da ta partija neće učestvovati na sastancima dokle god oni budu zatvoreni za javnost.

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) Nebojša Zelenović izjavio je ranije da će odluka o učešću na sastanku biti doneta do nedelje, i naveo da se na odluku čeka jer Savez „ozbiljno razmatra napad vojne policije na studenta Srđana Markovića“, tokom protesta „Jedan od pet miliona“.

NUNS: Dolazimo da još jednom ponovimo stavove o ugroženosti slobode izražavanja

Organizatori okruglog stola pozive su poslali i novinarskim udruženjima.

„Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo gradjana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je, međutim, odmah je saopštilo da ne može da prihvati poziv, kako su naveli, nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući praćenje celog sastanka.

UNS je napomenuo i da neće podržati dogovor vlasti i opozicije o medijima postignut mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti.

Inače, nakon prvog sastanka nijedan od učesnika nije davao izjave, što je bio zahtev organizatora kako bi se „u atmosferi bez novinara otvoreno govorilo”.

Zahtev opozicionih lidera, pre svega Dragana Đilasa i Marinike Tepić, da sastanci budu otvorenog tipa nisu uvaženi, ali je nakon drugog sastanka bilo izjava za medije.

Nebojša Zelenović, jedan od lidera SzS i gradonačelnik Šapca, rekao je tada da su predstavnici Saveza izneli tri uslova za izlazak na izbore – smenu članova RIK-a, REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On je naveo da za ispunjenje tih uslova postoji vremenski rok i da su “u pitanju nedelje”.

Na pitanje novinara Insajdera kakav je stav SNS o ovim zahtevima, Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, rekao je da se zna kako se članovi tih institucija biraju, ko ih bira, kao i koliko im traje mandat.

U najavi današnjeg okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.