Završen sastanak predstavnika vlasti i opozicije, najavljen novi

Sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije koja preti bojkotom predstojećih izbora održan je na Fakultetu političkih nauka. Kako je izjavio Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i moderator tog sastanka, ubrzo će biti organizovan novi skup.

Fakultet političkih nauka

Sastanak vlasti i opozicije trajao je nekoliko sati, a kako je za N1 rekao dekan FPN Dragan Simić, time je otvoren dijalog o izbornim uslovima.

Ispred vladajuće koalicije u zgradu Fakulteta su ušli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović. Opoziciju su, sa druge strane, predstavljali Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Nebojša Zelenović, funkcioner Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović, lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – osim Milana Antonijevića i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Po završetku skupa, njegovi učesnici nisu davali izjave za medije, uz napomenu da će biti prosleđeno saopštenje.

Deo stranaka opozicije, odnosno članovi Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana, najavili su da će bojkotovati predstojeće izbore, najavljene za mart ili april sledeće godine, ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova. 

Početkom juna stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se naveli, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore. Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Bojkot Skupštine Srbije opozicioni poslanici započeli su krajem januara, kada je u poseti srpskom parlamentu bio slovenački predsednik Borut Pahor. Bojkot je nastavljen i 11. februara, kada se raspravljalo o 40 tačaka dnevnog reda. Tada su opozicioni poslanici na svakih pola sata u skupštinskom holu držali konferencije za novinare o predloženim tačkama dnevnog reda.

Bojkot parlamenta deo je i Sporazuma s narodom, koje su potpisala 34 političke organizacije. Opozicija se Sporazumom obavezala, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Izvor: N1, Insajder, Beta