Zbog incidenta na skupštinskim stepenicama saslušan Boško Obradović, Lončar i Rističević daju iskaz 11. juna

Nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenog za nasilničko ponašanje ispred Skupštine Srbije 12. maja u Prvom osnovnom tužilaštvu lider Pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović rekao je za Insajder da se izjasnio da nije kriv i da nije učestvovao ni u kakvom incidentu za koji ga terete.

Boško Obradović nasrće na ministra Zlatibora Lončara Foto: Srđan Ilić

Kako je saopštilo Prvo osnovno javno tužilaštvo nakon saslušanja Obradovića i još trojice članova Dveri, Obradović se, pre iznošenja odbrane, nije pozvao na imunitet koji mu kao narodnom poslaniku skupštine Republike Srbije pripada i izjavio je da nema smetnji za davanje iskaza i da će se u vezi imuniteta izjasniti ukoliko protiv njega bude pokrenut krivični postupak.

On je, kako je saopštilo Tužilaštvo,  “u svojoj odbrani, kao i ostali osumnjičeni, negirao radnje izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, navodeći da nije bilo fizičkog obračuna niti želje za fizičkim obračunom, već je da je to bio politički protest od strane četvoro poslanika Srpskog pokreta Dveri, dok su ostali osumnjičeni izjavili da su tom prilikom prisustvovali skupu Srpskog pokreta Dveri“.

Tužilaštvo navodi da su svi osumnjičeni tokom saslušanja, a nakon iznošenja odbrane, odbili da odgovaraju na konkretna pitanja postupajućeg zamenika javnog tužioca.

Tužilaštvo dodaje da će ispitati oštećene i svedoke, a potom doneti naredbu o veštačenju povreda koje je zadobio oštećeni. Takođe, tužilaštvo će “preduzeti i druge radnje za koje smatra da su neophodne, kao i one koje eventualno predlože osumnjičeni, sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije, nakon čega će doneti konačnu odluku”.

"Ne želim da dajem bilo kakave detalje sa samog saslušanja, želeći da ostavim tužilaštvu da ono dalje radi svoj posao. Na Tužilaštvu je da završi proceduru istrage i na kraju donesu odluku. Jedna opcija je da odbace krivičnu prijavu, druga da pokrenu optužnicu", rekao je Obradović.

On je istakao da se u ovom trenutku pred pravosuđem u Srbiji vode postupci protiv 16 članova Dveri i da je to, kako kaže, najbolja slika dvostrukih standarda pravosuđa.

"Sa jedne strane pravosuđe je ažurno kada je 16 opozicionih predstavnika na dnevnom redu, a sa druge strane u svojim fijokama drži predmete koji se tiču kriminala i korupcije u vrhu aktuelne vlasti", rekao je Obradović.

Narodni poslanik Marjan Rističević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar svoje iskaze daće 11. juna.

Lider Srpskog pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dobio je poziv za saslušanje prošle nedelje, a Dveri su saopštile da se neće pozvati na poslanički imunitet.

Nakon njega pozive za saslušanje dobila su još tri člana ovog pokreta, potpredsednik Izvršnog odbora Dveri Slaviša Miletić i potpredsednik i član Gradskog odbora Dveri u Požarevcu Marko Đurđević i Davor Đurđević.

Poslanici Dveri predvođeni Obradovićem 8. maja su na stepenicama ispred Skupštine Srbije presretali i nasrtali na poslanike vlasti i ministre, a bilo je i fizičkog kontakta s pojedinima od njih.

Dva dana nakon ovog incidenta ispred Skupštine Srbije otpočela je serija štrajkova glađu, prvo poslanika Miladina Ševarlića, kojem se potom pridružio Boško Obradović, da bi nakon toga protest otpočeli i poslanici SNS-a Aleksandar Mrtinović i Sandra Božić sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene istragu protiv Boška Obradovića.

Nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 12. maja saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Obradovića i još tri osobe zbog učešća u incidentu ispred Doma Narodne skupštine, Martinović je prekinuo štrajk.

Obradović i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji se štrajku pridružio nakon dva dana, prekinuli su protest 20. maja, navodeći da su uspeli da skrenu pažnju javnosti na nedemokratičnost vlasti.

Izvor: Insajder