Zbog koronavirusa uvedene nove zabrane ulaska u Srbiju

Vlada Srbije donela je danas odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Naknadno je Vlada dopunila mere saopštivši da je uvela obavezni zdravstveni nadzor, odnosno izolacije u kućnim uslovima u trajanju 14 dana za sve državljane Srbije koji dolaze iz zemalja označenih za žarišta epidemije.

Kako je saopšteno, Vlada Srbije nastavila je i danas sa donošenjem mera kojima se radi na sprečavanju širenja virusa korona.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju ostaje za strane državljane koji su boravili u Kini i Južnoj Koreji i odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang.

Takođe ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji, Iranu i Rumuniji.

Vlada je donela i odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu, s obzirom da je zbog povećane kupovine osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu došlo do nestašice odredjenih proizvoda.

Prema poslednjem izveštaju od osam časova jutros u Srbiji je bilo ukupno 41 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.

Danas su održani i sastanci kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu i zdravstvenog kriznog štaba.

Pored premijerke Brnabić, korukovodioci Kriznog štaba su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Članovi ekonomskog kriznog štaba, pored predsednika Srbije, su i ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež.

Aleksandar Vučić je posle sastanka kriznog štaba u Predsedništvu, najavio nove mere Vlade. On je poručio da neće biti nestašica osnovnih živornih namirnica, pozvao penzionere kao najugroženiju grupu da ne izlaze na ulicu i najavio moguću totalnu blokadu granica uoči katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa.

Direktorka RFZO: Lekova ima dovoljno, proizvodnja maski se povećava

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je danas za RTS da se nabavka medicinskog materijala i lekova radi redovno i nestašica neće biti. Proizvodnja maski i druge zaštitne opreme se povećava i u ovom trenutku se proizvodi 60.000 maski dnevno, ostakla je Radojević Škodrić.

"Nabavljamo i materijal i lekove da predupredimo problem. Svako jutro se čujem sa direktorima u četiri klinička centra gde su i centralni magacini. Opremu naročito usmeravamo tamo gde su se pojavili novi slučajevi zarađenih koronavirusom. Dnevno se proizvodi 60.000 zaštitnih maski uz ostalu opremu. Ima dovoljno, a od ponedeljka će se proizvoditi po 200 skafandera i maski sa filterom", rekla je Radojević Škodrićeva.

Kako je dodala, država ima dovoljno testova i reagenasa za labarotorije.

Preporuka Fonda PIO: Telefonom za informacije umesto dolaska

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pozvao je svoje korisnike da sve informacije koje su im potrebne najpre pokušaju da dobiju putem telefona, čiji su brojevi objavljeni na njegovoj internet stranici, ili preko mejla kontakt@pio.rs, a da samo u slučajevima kada je neophodno dođu direktno u filijale i druge njene organizacione jedinice.

Ove mere predostrožnosti predlažene su zbog koronavirusa u cilju smanjenja rizika za građane i zaposlene u Fondu.

Kako je još Fond saopštio, to je u skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom i zvaničnim preporukama Vlade Srbije da se preduzmu preventivne mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.