Zbog koronavirusa zabrana ulaska u Srbiju strancima iz Italije, delova Kine, Južne Koreje, Švajcarske…

Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane i osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Vlada Srbije

Kako se navodi u saopštenju nakon sednice Vlade, uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.

"Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri" , navodi se u saopštenju Vlade.

Kako dodaju, nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

“Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali I lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije pozvala je građane da isključivo prate savete struke.

"Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama", navodi se u saopštenju.

Ranije danas Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su četiri osobe zaražene koronavirusom u Srbiji.

Izvor: Insajder