Zbog nasilja na protestima u Beogradu pod istragom 35 demonstranata, prekršajno procesuirana 71 osoba

Više i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vode postupke protiv onih koji su činili krivična dela tokom protesta, a najviše je lica procesuirano u Prekršajnom sudu. Više tužilaštvo sprovodi istragu protiv tri punoletna lica i jednog maloletnika. Prvo osnovno javno tužilaštvo do sada je salušalo 31 okrivljenog u vezi s nasiljem na protestima, kažu za Insajder u Prvom osnovnom tužilaštvu. I za sve njih je predložen pritvor o kome odlučuje sud. Što se policijske brutalnosti prema građanima tiče, u nadležnom Prvom osnovnom tužilaštvu su primili 14 prijava od nevladinih organizacija protiv više neidentifikovanih policijskih službenika i zatražili od MUP-a da ih identifikuju.  

Demonstracije ispred Skupštine Srbije postale nasilne nakon što ih je preuzela jedna grupa Foto: Betaphoto/Luka Filipović

U Prvom osnovnom tužilaštvu navode da je 28 slučajeva protiv onih koji su okrivljeni za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Po jedan okrivljeni se tereti za nasilničko ponašanje odnosno za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Jedan okrivljeni tereti se za ugrožavanje sigurnosti novinara, i jedan za napad na službeno lice u vršenju poslova javne ili državne bezbednost.

“Sva osumnjičena lica su saslušana pred zamenikom javnog tužioca, nakon čega je stavljen predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenima. O pritvoru može da odluči samo sud. U daljem toku postupka Tužilaštvo će sprovesti dokazne radnje u odnosu na ova lica saslušanjem svedoka i pribavljanjem drugih dokaza”, navode u tužilaštvu.

U Višem tužilaštvu koje procesuira teža krivična dela navode da se istraga vodi protiv tri lica i protiv jednog maloletnika.

Podsetimo, Više tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv bivšeg narodnog poslanika Srđana Noga zbog nasilja na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Zahtev tužilaštva da mu se odredi pritvor sud je odbacio kao neosnovan nakon saslušanja Noga. Direktor policije označio je kao organizatore upada u Skupštinu Srđana Noga i Damjana Kneževića vođu inicijative "Nema predaje Kosovа i Metohijе". Knežević je uhapšen isto veče sa još četvoro ljudi koji su upali u Skupštinu. Ni njemu sud nije odredio pritvor jer u spisima predmeta koje je dostavilo tužilaštvo nije bilo dovoljno dokaza koji bi potkrepili sumnje tužilaštva. Pritvor je određen osumnjičenom T.V. koji se tereti da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Istraga se vodi i protiv jednog maloletnika zbog nasilničkog ponašanja.

Jedan napadač na novinare identifikovan za ostale se čeka MUP

Jedna od krivičnih prijava odnosi se na napad na novinara N1 i u tom slučaju tužilaštvo je tražilo određivanje pritvora.

“Pored navedenih prijava, tužilaštvu je dostavljeno više policijskih izveštaja u vezi napada na novinare tokom održavanja protesta i to novinara Nova S Vojislava Milovančevića, zatim Miloša Miškova i Svetlane Dojčinović iz novinske agencije Beta, Tareka Anija, novinara Al Džazira i Miše Batanjca, novinara Kurira. Ovi zveštaji su uz zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja vraćeni MUP-u RS radi utvrđivanja identiteta lica koja su ih napala”, kažu u tužilaštvu.

U toku identifikovanje policajaca koji u prekoračili ovlašćenja

“U prijavama nevladinih organizacija se ukazuje na prekoračenje ovlašćenja od strane više policijskih službenika prilikom intervencije MUP-a u događajima u vezi protesta od 7. do 16. jula, povodom čega će biti  prikupljena potrebna obaveštenja od strane Sektora unutrašnje kontrole MUP-a RS, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i otkrivanja identiteta NN policijskih službenika”, navodi se u odgovorima Prvog tužilaštva u Beogardu.

Među tim slučajevima su i neki koji su medijski poznati, poput onog kada policija prilazi trojici muškaraca koji sede na klupi i udara ih penredcima, iako oni nisu oni pružali nikakav otpor, sprečavali policiju da radii ili je napadali. Tužilaštvo ispituje i slučaj demonstranta koga je policija na Terazijama prvo udarila  pendrekom s leđa, srušila ga na zemlju da bi ga nakon toga više policajaca uradralo i šutiralo dok je ležao. U ovim, kao i u svim drugim slučajevima, identifikaciju policajaca tužilaštvo čeka od MUP-a.

Prekršajni sud: Procesuirano 71 lice, policija se za sada nije žalila na oslobađajuće presude

U Prekršajni sud doveden je ukupno 71 osumnjičeni koji su saslušani zbog sumnje policije da su učinili neki od prekršaja tokom protesta u Beogradu, rečeno je Insajderu u tom sudu. Njih 12 je odmah oslobođeno.

“Njih 24 je saslušano i postupak će biti vođen redovno. U 11 slučajeva izrečene su kazne zatvora, a četiri takve presude su ukinute i vraćene na ponovno odlučivanje. U 12 slučajeva doneta je oslobađajuća presuda. Ostali su osuđeni na novčane kazne”, kažu u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Žalbe na presude Prekršajnog suda moguće su u roku od osam dana. Zanimljivo je da  ni policija nije uložila nijednu žalbu na oslobađajuće presude.

“Za sada nije stigla nijedna žalba na oslobađajuće odluke suda”, kažu u sudu.

Odluke po žalbama donosi Prekršajni apelcioni sud koji je ukinuo četiri  odluke o zatvorskim kaznama, među kojima su i one prema naučniku Vladimiru Mentusu i aktivisti Igoru Šljapiću koji su bili osuđeni na po 30 dana zatvora.

Okrivljenima su na teret stavljani prekršaji od vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti, nepristojnog drskog I bezobzirnog ponašanja kojim su remetili javni red I mir, pa do držanja ili upotrebe eksplozivnih materija.

Izvor: Insajder