Zbog poplava uvedena vanredna situacija u Doljevcu i Bojniku

Opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju zbog izlivanja vodotokova na svom području, rekao je danas za agenciju Beta predsednik opštine Goran Ljubić. Vanredna situacija proglašena je i u Bojniku gde je ugroženo 150 domaćinstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu i eventualnom spasavanju na više mesta u Srbiji zbog povećanih padavina i topljenja snega.

Poplava, ilustracija, Foto: Srđan Ilić

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dva lica u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno.

Jedno starije lice evakuisano je i iz stambenog objekta u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, a u toku je i evakuacija starije ženske osobe na teritoriji sela Badnjevac, kod Žitorađe gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.

Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, vatrogasci-spasioci su vršili intervenciju crpljenja vode iz 10 porodičnih kuća.

Usled obilnih padavina, došlo je do izlivanja potoka u dvorištima kod Žitorađe i okolnim selima, a vatrogasne ekipe prate situaciju na tom delu terena.

U Opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija.

"Cele noći smo vukli pesak, pravili nasipe i pokušavali da sprečimo plavljenje Šarlinca, Belotinca i Mekiša. Jutros su se, međutim, manji potoci izlili i poplavili podrume stanovnika Šainovaca", rekao je Gorana Ljubića, predsednik opštine.

On je rekao da su u odbranu od poplava uključeni radnici opštine, zaposleni u privatnim firmama, uključujući i njegovu, ali da se mali broj građana odazvao pozivu da pomogne u punjenju džakova peskom i pravljenju nasipa.

Zbog izlivanja reke u junu 2020. godine opština Doljevac je poslednji put proglasila vanrednu situaciju. Tada se izlila Toplica i bilo je evakuisano skoro 100 ljudi iz Šarlinca, Orljana i Šainovca, a prema procenama koje je tada saopštio zamenik predsednika opštine Miloša Vukotića voda je ušla u oko 50 kuća.

Izlivanja vodotokova zbog jake kiše ugrozila su oko 150 domaćinstava u Bojniku, a RTS prenosi da je Кrizni štab te opštine zbog poplava proglasio vanrednu situaciju.

Odroni i poplave u pojedinim niškim naseljima

Kiša koja je bez prestanka padala skoro 24 sata poplavila je delove jednog broja naselja na području Niša, a veliki broj saobraćajnica pretvoren je u bujične potoke sa obiljem mulja i kamenja na kolovozu.

Predsednik niške opštine Palilula Bratislav Vučković je rekao da je situacija u naselju Gabrovačka reka "katastrofalna", da su saobraćajnice neophodne zbog nanosa, a da odrona ima na sve strane.

"Ovakva situacija nije bila ni posle onih letošnjih kiša. Višedecenijski problem je sada eskalirao", izjavio je Vučković prilikom obilaska tog naselja.

Prema njegovim rečima, katastrofalna situacija u naselju Gabrovačka reka posledica je neregulisanog kanalisanja bujičnih voda koje se slivaju sa brda.

Vučković je rekao da je u Gabrovcu došlo do velikog odrona i da je ugrožena saobraćajnica koja naselje povezuje sa gradom, dok se kod manastira u tom mestu urušio potporni zid, tako da je deo puta neprohodan.

Kako je rekao, tokom noći se izlio Suvodolski potok, poplavio jednu kuću i naneo mnogo kamenja na okolne puteve.

"Situacija u Suvom Dolu bila bi još dramatičnija, ali su noćas reagovale ekipe Javno komunalnog preduzeća Mediana. Oni su oko 23.30 zatvorili prelivne kanale koji su mogli da izazovu katastrofalnu štetu", istakao je Vučković.

Prema njegovim rečima, vrlo je teška situacija i u naseljima u samom gradu, a stanje pojedinih ulica poput Kovanlučke je katastrofalno.

Vučković je rekao da opština Palilula samo može da obavesti nadležne službe o načinjenoj šteti jer opština nema svoju operativu koja može da izađe na teren.

Izvor: Beta