Zbog skrivanja informacija o Hercegovačkoj Tužilaštvo kažnjeno s 800.000 din

Više javno tužilaštvo u Beogradu moraće da plati kaznu od 800.000 dinara zbog odbijanja da dostavi informacije u vezi sa slučajem Hercegovačka.

Prvo osnovno javno tužilaštvo

Kako prenosi list Danas, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznio je Tužilaštvo zbog toga što je četiri puta odbilo da građaninu Draganu Mariću dostavi informacije koje se odnose na rušenjea objekata u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila prošle godine.

Poverenik je Tužilaštvu najpre izrekao četiri manje kazne od po 20.000, a potom i veće, po 180.000 dinara - ukupno 800.000 dinara, navodi list.

Kako se dodaje, prva kazna od 200.000 dinara stigla je Tužilaštvu nakon što je odbilo da postupi po rešenju poverenika, odnosno da Mariću dostavi delovodne brojeve dokumenata kojima je postupajuća tužiteljka u slučaju Savamala obavestila javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva, MUP, Skupštinu Srbije o odbijanju Policije da deluje i disciplinskim prijavama protiv lica koja su se oglušila o te zahteve i urgencije.

Druga kazna je usledila je jer Tužilaštvo odbilo da postupi po rešenju poverenika i obavesti Marića da li je podnelo krivične prijave protiv ovlaščenih u MUP-u zbog odbijanja da postupe po nalozima i urgencijama Višeg javnog tužilaštva.

Prema navodima lista, treća kazna od 200.000 dinara usledila je kada Tužilaštvo nije ispunilo rešenje poverenika da Mariću dostavi biografiju postupajuće tužiteljke.

Poslednja, četvrta, kazna, od 180.000 dinara, stigla je u Tužilaštvo 5. aprila jer Mariću nije dostavilo dokumenta iz kojih se mogu saznati ime i prezime i naziv radnog mesta službenika koji je 29. septembra 2016. u ime Tužilaštva izvestio javnost telefonskim putem o zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Podsetimo, istraga u slučaju rušenja objekata bez rešenja o rušenju u beogradskoj četvrti Savamala nije ni počela već više od 11 meseci. Postupak je i dalje u fazi predistrage. Tužilaštvo odgovornost prebacuje na Policiju, a Policija i predstavnici vlasti na Tužilaštvo.

Tužilaštvo ćuti o odgovornima u Policiji

Početkom godine Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da odgovori na pitanja redakcije Insajder.net o napretku istrage povodom rušenja u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila, navodeći da pitanja koja smo uputili nisu u skladu sa zakonom.

Na sledećim linkovima pogledajte neka od ključnih pitanja koja su novinari redakcije Insajder postavljali predstavnicima vlasti i odgovornima za istragu u vezi sa slučajem Hercegovačka:

Emisija: Rušenje pod maskama

Ministar nema saznanja o istrazi u vezi s (ne)postupanjem Policije u slučaju Hercegovačka (VIDEO)

Slučaj Hercegovačka: Tužiteljka beži od pitanja, Stefanovićevi odgovori bez odgovora (VIDEO)

Insajder: Nedopustiva tvrdnja predstavnika vlasti da je Hercegovačka nebitna tema

Insajder: Javno tužilaštvo ignoriše javnost

Izvor: Danas, Beta, Insajder