Zbog teksta u Ilustrovanoj politici, predsednikova savetnica podnela ostavku na mesto u Nadzornom odboru

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio tekst „Psi su pušteni“ u Ilustrovanoj politici, njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević podnela je ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD.

Suzana Vasiljević

 „Danas podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države“, navela je danas Vasiljević u pismu „članovima NUNS-a, NDNV-a i ostalih medijskih udruženja“ koja su u osudi teksta u Ilustrovanoj politici apostrofirala njeno članstvo u Nadzornom odboru.

Kad država pusti pse...

Ona je u pismu, objavljenom na sajtu UNS-a, a koji je poslala i članovima NUNS-a, NDNV-a i ostalim medijskim udruženjima, navela da ostavku podnosi i jer ne želi da daje razlog na neosnovane napade na predsednika države.

Savetnica predsednika je navela u pismu da razume zabrinutost kolega, kao i da je „razume i predsednik države“. Ona je podsetila da je Aleksandar Vučić tim povodom i danas reagovao u intervjuu za TV Prva.

„Ono što ne razumem jeste da potpisnici ovog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta. Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije 'glavni autor' (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)“, napisala je Vasiljević.

Kako je istakla, „ne razume da potpisnici saopštenja ne znaju da, na osnovu člana 19 Zakona o privrednim društvima, Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik“.

„Ne razumem kakve veze ima 'kraj devedestih kada je Vučić bio ministar informisanja' s naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu“, napisala je Vasiljević.

Ona je podsetila da je „u državnom vlasništvu još nekoliko medijskih kuća - vlasništvo nasleđeno iz prethodnih godina“ i upitala da li pomenuta udruženja stvarno misle da  svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu.

Vasiljević je navela da podržava i razume osudu naslovne strane Ilustrovane politike i brigu za kolege u tom tekstu,.

„Ali, da li je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika države posredno, optužite za sve nesreće 90-tih godina pa na dalje, da politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši“, napisala je Vasiljević, najavivši da o svemu ovome želi da razgovara na sledećem sastanku državne Koordinacione grupe za saradnju s medijima i novinarskog Tima za dijalog u ponedeljak 5. novembra.

Ilustrovana politika je objavila tekst „Psi su pušteni“ kojim je direktno pozvala na linč pojedinih novinara. Većina institucija nije reagovala na tvrdnje iz teksta, a prvi se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić s osudom iznetih tvrdnji.

Izvor: Insajder.net