Zelenović: Konačnu odluku o ponavljaju izbora donosi Upravni sud

Lider stranke Zajedno za Srbiju i nosilac liste "Šabac naš grad"  Nebojša Zelenović je rekao danas da o odluci Gradske izborne komisije da se u ovom gradu ponove izbori konačnu reč mora da da Upravni sud, ali da veruje da su utvrđene nepravilnosti dovoljno argumentovane da će oni biti ponovljeni.

Nebojša Zelenović Foto: Medija centar

Zelenović je gostujući na N1 naveo da je na 26 biračkih mesta protivno svim propisima izvršeno glasanje van biračkog mesta zbog čega je GIK podnela krivične prijave protiv predsednika tih biračkih odbora koji su u ovim slučajevima iz Srpske napredne stranke.

"Postoje još i prigovori koji se odnose na različite nepravilnosti koje su se dešavale tokom dana kao što su glasanje bez lične karte, grupno glasanje, dovoženje na biračko mesto, registrovanje i evidentiranje birača koje sve utiču na slobodno izražavanje volje građana", rekao je Zelenović za N1.

Dodao je da njihov pravni tim prikuplja sve prijave i da ih ima ih više od 100.

Zelenović je rekao da na ovu odluku GIK svaki učesnik izbornog procesa može da se žali, nakon čega će sud doneti odluku.

"Ono što je važno je da je GIK utvrdila nepravilnosti koje su utemeljene u zakonu i koje su dovoljne da se zbog njih izborni proces ponovi i one su pravno obrazložene", rekao je Zelenović.

Napomenuo je da sud ima vrlo kratak rok da odluči po žalbama.

"Mislim da je u pitanju 48 sati u kom Upravni sud može da odluči da li je ta odluka GIK u redu ili nije u redu", rekao je Zelenović.

Dodao je da se sa velikom verovatnoćom može pričati o tome da će izbori biti ponovljeni, ali da treba sačekati šta će sud reći.

Zelenović je naveo da ne zna da li je GIK konstatovala da je bilo falsifikovanih listića, kao i da ta primedba nije bila među onima koje je pravni tim njegove liste uložio.

Sinoć je GIK u Šapcu na osnovu brojnih prigovora odlučila da se izbori u ovom gradu ponove na svih 100 mesta.

Izvor: Insajder