Zelenović: Tražimo smene u RIK-u, REM-u i Agenciji; Orlić: Zna se koliko njima traje mandat (VIDEO)

Nakon drugog sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Nebojša Zelenović, jedan od lidera SzS i gradonačelnik Šapca, rekao je da su na tom sastanku predstavnici Saveza izneli tri uslova za izlazak na izbore – smenu članova RIK-a, REM-a i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. On je naveo da za ispunjenje tih uslova postoji vremenski rok i da su “u pitanju nedelje”. Na pitanje novinara Insajdera kakav je stav SNS o ovim zahtevima, Vladimir Orlić, poslanik i visoki funkcioner SNS, rekao je da se zna kako se članovi tih institucija biraju, ko ih bira, kao i koliko im traje mandat.

Obraćanje učesnika sastanka na FPN / Foto: Srđan Ilić

Sastanak vlasti i opozicije, u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i FPN, trajao je gotovo tri sata, a nakon što je okončan, njegovi učesnici u izjavama za medije izneli su svoje stavove, ali ne i odgovore suprotne strane, jer su se, kako su naveli, na to obavezali u dogovoru sa ogranizatorima.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da ukoliko nema slobodnih izbora, SzS na njima neće učestovati. 

Vučić: Nemam ustavna ovlašenja, ni želju da razgovaram s opozicijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros, komentarišući sastanak vlasti i opozicije koji je bio u toku, da on “nema ustavna ovlašćenja, a ni želju” da priča sa opozicijom, ali i da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba da se uradi kako bi izborni uslovi bili još bolji.

“Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo, jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama”, istakao je Vučić.

“Mi klizimo ka ozbiljnom sukobu, ako se ono što se dešava od decembra prošle godine ne promeni, jer trenutno ne postoji mogućnost da se u Srbiji pošteno glasa. Mi čvrsto stojimo iza nalaza našeg stručnog tima ‘1 od 5 miliona’, a te zahteve ponovili smo danas. Ispunjenje zahteva je stvar političke volje Aleksandra Vučića”, zaključio je Zelenović.

On je naveo da su zahtevi SzS za izlazak na izbore smena članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije. Zelenović je rekao da na njihova mesta treba da dođu visokostručni ljudi, dokazani u zalaganju za slobodu izražavanja i vladavinu prava.

Kako smatra Zelenović, neispunjavanje tih zahteva je “odluka da se Srbija gurne u građanski sukob”.

“Imamo suštinski i vremenski okvir, kada govorimo o vremenu koje nam je preostalo, u pitanju su nedelje”, rekao je Zelenović.

Orlić: Na sastanku nije rečeno ništa novo

Srpsku naprednu stranku predstavljao je Vladimir Orlić, koji je naveo da na sastanku, prema njegovom mišljenju, nije rečeno ništa novo.

“Dovoljno je da kažem da su se čuli poznati stavovi. Kako naši, da mi nemamo problem da se držimo najmodernijih standarda, tako smo i od opozicije čuli sve poznato - ništa novo vredno novog komentara”, ocenio je Orlić. 

Vladimir Orlić SNS / Foto: Srđan Ilić

On je, međutim, dodao da su novi bili predlozi civilnog sektora koje su predložili Crta, Cesid i Transparentnost Srbija, da neki od njih mogu da se primene bez promene zakona, dok neki podrazumevaju izmene.

Na pitanje novinara Insajdera kakav je stav SNS o zahetvima za smenu članova REM-a, RIK i direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Orlić je odgovorio:

“Vi znate kako se po zakonu oni biraju, ko ih bira i koliko im traje mandate. Mislim da sam vam time sve rekao”.

“Konstruktivno, ništa novo, klizi se ka sukobu…”

Da je sastanak bio “nešto konstruktivniji” u odnosu na prethodni, smatra Aris Movsesijan iz Nove stranke. Međutim, on je naveo “gest nije da neko nešto kaže, već da neko nešto uradi”.

 “Čini mi se da će ovi okrugli stolovi imati smisao ako vlast povuče bilo kakav potez i pokaže dobru volju da se bilo šta može promeniti. Bez bilo kakvih poteza ovo će ostati samo dijalog, a vreme prolazi”, rekao je Movsesijan.

Veljanovski: Do nedavno ovakvi razgovori bili nezamislivi

Danas je na sastanku na FPN-u bio i Rade Veljanovski ispred Građanskog demokratskog foruma. Govoreći o rezultatima sastanka, Veljanovski je rekao da je sve i dalje “u fazi razgovora”.

“Osnovne teme su finansiranje stranaka i funkcionerska kampanja. To je pitanje koje se nametnulo jer mi imamo izrazitu pojavu da se funkcioneri pojavljuju u dvostrukoj ulozi. Tu je bilo razmimoilaženja. Sledeći put ćemo razogvarati upravo o medijima i njihovom ponašnju u predizbornoj kapmanji, pa ćemo nastaviti razgovor”, rekao je Veljanovski.

On je naveo da je njegov lični stav da ovakav sastanak ne bi trebalo da bude zatvoren za javnost.

“Mi smo se svi ipak saglasili sa predlogom organizatora da u ovoj fazi to ipak bude tako. Do nedavno je bilo teško zamisliti da se uopšte dešavaju ovakvi razgovori”, ocenio je Veljanovski.

Sastanku je prvi put prisustvovao predstavnik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić, koji je ocenio da između vlasti i opozicije postoji saglasnost oko toga da određene pojave svi prepoznaju kao problematične i potreba da se one rešavaju.

“Svima je jasno da postoji deficit, da sistem favorizuje velike na štetu malih. Veliki igrači dobijaju više po osnovu prethodnog rezultata, a da su manji igrači osuđeni na 20 odsto. Jedino što bi moglo biti merodavno i korisno jeste današnji razgovor da bude pretočen u izmene zakona i dođe na dnevni red. Trenutno smo dosta daleko od tog stadijuma, ali mi se čini da idemo u tom smeru”, rekao je Đurić.

Po oceni izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijević današnji skup na FPN-u bio je konstruktivniji od prethodnog. On je rekao da je dijalog “zaista otvoren” i da će za nekih desetak dana biti zakazan novi sastanak. Glavna tema bilo je finansiranje izborne kampanje. 

Bojan Klačar i Milan Antonijević / Foto: Srđan Ilić

“Predstavili smo analize Crte, Cesida i Transparentnosti Srbija, bilo je određenih zaključaka i mislim da su oni nešto o čemu vredi da se razgovara. Na sastanku je bilo više od 60 ljudi, predstavnika 16 političkih stranaka, veliki broj profesora Fakulteta političkih nauka i drugih fakulteta”, rekao je Milan Antonijević.

Na pitanje novinara da li postoji politička volja da se nešto promeni, on je odgovorio da je “njihov utisak da postoji”.

Sa druge strane, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije je rekao da nije u potpunosti optimista da će biti dovoljno vremena i volje da se sprovedu potrebne reforme.

“Ono što je naš stav jeste da bi se stvari suštinski promenile u najvećem broju slučajeva potrebno je promeniti neke od zakona”, istakao je Nenadić.

Bojan Klačar iz Cesida je naveo da su teme sastanka bile plod sadržajnije diskusije i da je sastanak bio “radnog karaktera”.

Današnjem sastaku prisustvovali su predstavnici Srpske napredne stranke, predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić i funkcioneri Vladimir Orlić, Dejan Đurđević, Vladimir Đukanović, kao i potpredsednik SPS Žarko Obradović.

Iz opozicije bili su predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, član GO DS i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kao i Nenad Milić i Đorđo Žujović iz LDP-a, Dejan Šulkić iz DSS-a, predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i LSV-a. U razgovoru su učestvovali i predstavnici Građanskog demokratskog pokreta i Stranke moderne Srbije.

Ispred organizatora sastanka na FPN-u su bili Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, Bojan Klačar iz Cesida i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Sastanku nisu prisustovali predstavnici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić koji su prethodno izneli zahtev da sastanak bude u potpunosti otvoren za javnost, a da u suprotnom u njemu neće učestvovati.

Izvor: Insajder