Železnice Srbije tvrde da je ložionicu u kojoj je čuvana lokomotiva preuzeo „Beograd na vodi“

Polemika oko toga ko je odgovoran za to što je najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, isečena i u delovima odneta iz ložionice Železničkog muzeja, se ne smiruje. I dok u Železničkom muzeju kao najodgovornije vide preduzeće „Beograd na vodi“, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić označio je danas Železnice Srbije kao jedino odgovorne za krađu lokomotive. Vesić je istakao da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom, što su za Insajder juče rekli i u „Beogradu na vodi“. Međutim, Železnice Srbije u svom saopštenju tvrde da je ložionicu, u kojoj se nalazila lokomotiva „Pula“, preuzeo upravo „Beograd na vodi“, kao i da je situacija „komplikovanija nego što se predstavlja u medijima“. Na taj način su opovrgnuli tvrdnje zamenika gradonačelnika , ali i preduzeća „Beograd na vodi" da oni nisu preuzeli ingerencije nad parcelom.

ilustracija, lokomotiva na ulazu u Železničku stanicu

„Ložionicu je preuzeo „Beograd na vodi“, a sa čelnicima Grada dogovoreno je da se ova zgrada, okretnica i vodotoranj, sačuvaju i pretvore u  multifunkcionalni prostor. Situacija je daleko komplikovanija nego što se predstavlja u medijima i iziskuje sveobuhvatan i sistemski pristup i saradnju svih institucija pod čijom su nadležnošću eksponati, kao što je i Muzej nauke i tehnike pod čijom ingerencijom je Tehnička zbirka“, ističu u Železnicama Srbije.

Novinari Insajdera su postavili dodatna pitanja Železnicama u vezi sa slučajem, međutim, odgovore nismo dobili do objave teksta.

Podsetimo, najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, isečena je brenerom i u delovima odneta 31. avgusta iz Depoa muzeja. Lokomotiva je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Direktor muzeja Nenad Vojčić, iako ne negira sopstvenu odgovornost, kao najodgovornije vidi preduzeće „Beograd na vodi“ koje, kako kaže, upravlja tim prostorom. On tvrdi da je upravo to preduzeće uklonilo ljude iz obezbeđenja Depoa u procesu sistemskog uklanjanja beogradske "Železničke stanice".

Policija privela pet osoba zbog sumnje da su ukrali lokomotivu

Beogradska policija privela je juče pet osoba zbog sumnje da su počinili krađu lokomotive iz zgrade koja je u vlasništvu Železničkog muzeja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, protiv njih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku. MUP u svom saopštenju nije objavio ko su počinioci, nisu navedeni  ni njihovi inicijali.

S druge strane, srpsko-arapsko preduzeće „Beograd na vodi“ je u odgovoru za Insajder juče istaklo da nemaju nikakvu odgovornost za čuvanje imovine Železničkog muzeja, jer kompanija, kako navode, još nije preuzela tu parcelu.

Novinari Insajdera su pitali „Beograd na vodi“ zbog čega je u tom slučaju pre iseljenja Železničke stanice postojalo obezbeđenje koje su oni angažovali ako kompanija nije preuzela parcelu. Takođe, pitali smo i kada zvanično "Beograd na vodi" preuzima upravljanje parcelom i od čega to zavisi, međutim, odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Depo Železničkog muzeja je deo Ložionice beogradske Železničke stanice, u blizini Beogradskog sajma, a direktor muzeja Nenad Vojčić objasnio je za medije da je, prema svedočenjima, 16 ljudi brenerima iseklo lokomotivu „Pula“ koja je pripadala seriji železničkih mašina koje su se koristile u izgradnji Sueckog kanala. Inače, Muzej železnice nije bio planiran za rušenje, uprkos izgradnji Beograda na vodi, već je u okviru ovog projekta planirana njegova rekonstrukcija.

Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi predviđeno je da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice i grupa zgrada u četvrti Savamala.

Kompanija Beograd na vodi je 68 odsto u vlasništvu arapskih investitora, a 32 odsto pripada državi Srbiji.

Izvor: Insajder