Zelić: Agencije za lekove i medicinska sredstva dala dozvolu za uvoz 20.000 doza Fajzerovih vakcina

Vakcina protiv koronavirusa kompanija "Fajzer" i "BioNTek", čije bi prve doze trebalo tokom nedelje da stignu u Srbiju, efikasna je 95 odsto, kako i piše u dokumentaciji, rekao je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva koja je odobrila uvoz ove vakcine u Srbiju. On je istakao da su vakcine ispitivane i na novim sojevima i da štite i od novih vrsta koronavirusa.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

Pavle Zelić je za RTS rekao da se dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva odnosi na 20.475 doza vakcina.

"Kontrolisali smo sve elemente – kvalitet, efikasnost, bezbednost. Očekujemo u narednim danima da prve doze stignu, kada će se obaviti kontrola u našoj laboratoriji i izdati sertifikat", naveo je Zelić i dodao da se očekuje da prve doze stignu ove nedelje.

Agencija, navodi, od 2. decembra, kad je dobila dokumenta, pažljivo procenjujemo ono što tvrdi proizvođač, od početka razvoja vakcine do tri kliničke faze.

"Zaista je tako kako je najvaljivano, možemo da budemo zadovoljni našim ispitivanjima ove vakcine", istakao je Zelić.

Ukazao je da reakcije koje su primećene do sada i u primeni jesu bol na mestu primene, otok, crvenilo, što je, kaže, ono što znaju svi koji su nekad primili vakcinu.

Takođe, primetan je, dodao je Zelić, jedan do dva dana zamora, bola u mišićima, glavobolja.

"Neuporedivo je manji reizik da imate glavobolju nego da se zarazite koronom. Pratićemo primenu i u Srbiji", naglasio je Zelić.

Kada je reč o ruskoj vakcini "Sputnjik V", Zelić je rekao da su urađeni opšti, specijalni i testovi bezbednosti.

"Treba da kompletiramo našu procenu, na tome se radi i radiće se intenzivno, očekujemo dobre rezultate i u pogledu te vakcine", rekao je Zelić.

Istakao je da se pregovara sa svima koji mogu da budu potencijalni dobavljači vakcina za Srbiju.

Govoreći o novom soju koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, Zelić je naveo da trenutno nema nikakvih podataka da vakcine nisu efikasne protiv ovog novog soja.

"Vakcine su ispitivane i na novim sojevima, vakcine će nas zaštititi i od novih vrsta koronavirusa", rekao je Zelić.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.