Zelić: Neželjene reakcije na vakcine retke, u Srbiji nema slučajeva stvaranja ugrušaka zbog AstraZeneke

Sve vakcine se intezivno prate i neželjene reakcije su izuzetno retke, naveo je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. Govoreći o vakcini Astra-Zeneka, koja je u javnosti izazvala polemike, Zelić je istakao da nijedno referentno međunarodno telo SZO i Evropska agencija za lekove, kao ni Agencija za lekove Srbije nije nikada izdala ograničenje za primenu ove vakcine.

Vakcine protiv koronavirusa, Sinofarm, AstraZeneka, Fajzer, Sputnjik / Foto: Srđan Ilić

"Mi gledamo neželjene reakcije. SZO i Evropska agencija za lekove su dale jasan stav da ne treba ograničiti ovu vakcinu u njenoj primeni, jer je korist neuporedivo veća od rizika. Sve tromboze koje su do sada uočene su pod praćenjem. Srpska Agencija za lekove je 17. marta i 24. marta dala dva obaveštenja, pozivajući zdravstvene radnike da prate šta se dešava. Nama do danas nije nijedan slučaj nedvosmisleno potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa ovom vakcinom", istakao je Zelić.

Poručio je da ova vakcina, kao i sve, zadovoljava visoke standarde kvaliteta i može da nastavi da se primenjuje.

Objašnjava da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – imamo 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, to je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građana.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kako kaže nije ništa zabrinjavajuće.

"U Evropskoj agenciji za lekove su u procesu još četiri vakcine Sinofarm, Sinovak, Novavaks i Kurevak. Svi želimo da obezbedimo široki dijapazon, ali mislim da je Srbija ima jedan neverovatan uspeh, a to je da na vakcinalnim punktovima bude dovoljno vakcina", istakao je Zelić.

Kada je reč o vakcini Moderna, kaže da još nije podnela zahtev za registraciju, u toku su pregovori i očekuje se da će se i ona naći u ponudi.

"Želim da ohrabrim ljude da se vakcinišu, da razbijem bilo kakvu misteriju oko vakcina", naveo je Zelić i objavio broj telefona svoje kancelarije kako bi mogli građani da ga pozovu i posavetuju se 011/3951-139.

Izvor: RTS