Žene u crnom obeležile 25 godina od genocida u Srebrenici, grupa desničara pokušala da prekine skup

U okviru obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, uz podršku umetničkih kolektiva Škart i Dah teatar i aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizovale su večeras scensku akciju pod nazivom “25 godina od genocida u Srebrenici – Pamtimo!”, u crnini i uz ćutnju koja je trajala sat vremena na Trgu republike u Beogradu.

Policija je sprečila desničare da priđu Ženama u crnom koje su obeležavale 25 godina od genocida u Srebrenici Foto: Betaphoto/Leposava Milivojević

Događaj je obezbeđivala policija. U jednom trenutku akciju je pokušala da prekine grupa huligana koja je uzvikivala „Ratko Mladić“ i „Radovan Karadžić“ i „Srebrenica nije genocid“.

Policija im je preprečila put i sprečila ih da priđu aktivistkinjama.

Policija je sprečila desničare da priđu Ženama u crnom koje su obeležavale 25 godina od genocida u Srebrenici Foto: Betaphoto/Leposava Milivojević

Bilo je i nekoliko dobacivanja drugih prolaznika.

Staša Zajović iz organizacije " Žene u crnom" za Insajder kaže da ih to nije iznenadilo i da je to uobičajeni performans svake godine.

"Ja moram da kažem da je to uobičajeni naručeni ritual infiltriranih grupacija. Odigrali su svoju tačku i otišli", rekla je ona.

Zajović kaže da je reč o desničarima koji bi želeli da kontrolišu proteste ali da im to ne uspeva, te da joj je dobacivano više puta da ona na te proteste ne treba da ide, da nisu njeni.

Dodala je da je u Srbiji danas na delu kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva, da je sramna i porazna činjenica da ni država ni društvo u Srbiji nisu priznali, niti se distancirali od počinjenog genocida.

Žene u crnom su poručile da je genocid u Srebrenici postao nevidljiva tema.

"U skoro svim institucijama ključnu ulogu imaju obožavaoci ratnih zločinaca i negatori genocida, a u javnom diskursu vlada veoma slično odsustvo saosećanja sa žrtvama genocida. Na delu nije samo organizovani zaborav već i sve izraženije nepriznavanje krivice, odbijanje i odgovornosti, sve dublje falsifikovanje sudski utvrđenih činjenica“, ukazuju aktivistkinje ove organizacije.

Izvor: Insajder;