Zloupotrebljen napad na novinarke Pinka

Medicinski izveštaj sudskog veštaka Branimira Aleksandrića koji je zatražilo Više javno tužilaštvo, a objavio list Danas, pokazuju da su novinarke TV Pink Gordana Uzelac i Mara Dragović napadnute tokom protesta Dveri 16. septembra, ali i da su vlast i pojedini mediji zloupotrebili napad u političke svrhe.

Napad na novinarku Pinka

Sudeći po izveštaju sudskog veštaka koji je objavljen u Danasu, predstavnici vlasti su putem određenih medija širili dezinformacije o stepenu povreda dve novinarke.

Informer.rs je, citirajući zamenika direktora Urgentnog centra Dušana Jovanovića, javio da su Gordani Uzelac "lekari konstatovali teži potres mozga zbog čega je zadržana na lečenju". „Povrede su ozbiljne te smo stoga odlučili da obe novinarke budu zadržane na posmatranju“, preneo je Informer Jovanovićevu izjavu.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon posete novinarkama u bolnici u izjavi za Pink naveo da je Gordana Uzelac dobila udarac između brade i uha i potres mozga, dok Mara Dragović ima naprsnuće rebra.

Uprkos ovim izjavama o stanju napadnutih novinarki, dnevni list Danas, koji navodi da je imao uvid u medicinski izveštaj sudskog veštaka Branimira Aleksandrića, piše da novinarke nisu zadobile zadobile teške, već lake telesne povrede.

„Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, sudski veštak je izneo mišljenje da je Gordana Uzelac zadobila, kako se navodi : ’samo površne nagnječine mekog tkiva u desnom slepoočnom predelu, što predstavlja laku telesnu povredu. Dragović je, takođe, prema Aleksandrovićevom izveštaju, zadobila ’samo površne nagnječine mekih tkiva u potiljačnom predelu“, navodi Danas.

Urgentni centar za Insajder: Direktor nije davao izjave o stepenu povreda

Pojedini mediji su , u tom  periodu, navodili da su lekari Uregntnog centra obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je novinarka Pinka Gordana Uzelac zadobila teške telesne povrede koje su dovele i do potresa mozga. Zbog takvih tvrdnji ali i izjava predsednika Srbije  pitali smo direktora Urgentnog centra da li su i zašto iznosili takve tvrdnje. U odgovoru se navodi da direktor Centra Marko Ercegovac nije dao nijednu izjavu o stanju povređenih novinarki.

„Medicinska etika jasno nalaže da se u javnost ne iznose medicinske informacije. Da će novinarke ostati na posmatranju, rekao je zamenik direktora Dušan Jovanović u izjavi za Pink televiziju, ali bez detalja o stepenu povreda“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Na pitanje da li je zadržavanje novinarki nekoliko dana u Urgentnom centru deo redovne procedure kod takvih povreda, Insajderu je rečeno da to koliko ce pacijenti dugo biti zadržani na opservaciji usled povreda određuje ordinirajući lekar

Danas se poziva i na spise Višeg javnog tužilaštva, u kojima je novinarka Uzelac opisala ceo događaj: „Pošto je bio na metar od mene, udario me je, ne mogu da se setim da li otvorenom ili zatvorenom šakom u predelu desne strane lica, odnosno obraza i vrata. Tada mi je ispao telefon, kao i mikrofon. Ja sam sela na pločnik jer mi se zavrtelo u glavi i počela sam da plačem, verovatno od šoka i tada mi je prišlo meni neko nepoznato lice i unelo me u zgradu TV Pinka“, prenosi Danas.

Kako navodi list Danas, Maja Dragović je izjavila da je videla napadača, ocenjujući da je hteo da je udari nogom, ali ga je obezbeđenje u tome sprečilo.

„On je pao, ali kada je ustao, nastavio je sa leđa da me gura, nekako se nabio u mene, i u momentu kada sam mu bila okrenuta leđima udario me otvorenom šakom po glavi u predelu potiljka“, prenosi list izjavu Dragović.

Protiv Dejana Vulićevića iz Lučana, osumnjičenog da je fizički napao novinarke TV Pink tokom protesta Dveri, podignut je optužni predlog, a početak suđenja je najavljen za februar naredne godine.

Vulićević je uhapšen odmah nakon mitinga i određen mu je pritvor do 30 dana.

Na teret mu je stavljeno krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Pošto su saslušani svi svedoci događaja, on je prošlog meseca pušten da se brani sa slobode.

Vulićević se na saslušanju izjasnio kao nevin, navodeći da nije udario novinarku Pinka. Kako Danas piše, to je ovom listu potvrdio Vulićevićev advokat Dobrosav Crepuljarević, koji je rekao da njegov klijent nije udario Gordanu Uzelac, već člana obezbeđenja TV Pink.

„Na snimku se jasno vidi da ga je obezbeđenje odgurnulo, i da je tada novinarku zakačio po kosi. Ona je potom odšetala. Vulićević čak i ne zna ko su Gordana Uzelac i Maja Dragović, što je rekao i tužiocu“, rekao je Crepuljarević za Danas.

Novinarke su nekoliko dana zbog ovih povreda bile u bolnici, a tamo ih je obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je javio Pink, Uzelac je imala težak potres mozga, a Dragović napuklo rebro.

 Pink: Od žrtvi prave folirante i dželate

Kolegijum televizije Pink ocenio je da je dnevni list Danas objavljivanjem izveštaja sudskog veštaka u kom je navedeno da novinarke televizije Pink na protestu Dveri 16. septembra nisu teže povređene imao za cilj da dokaže da je prebijanje novinarki prihvatljivo. Kolegijum je ocenio i da Danas od žrtava želi da napravi folirante i dželate.

Zbog tih navoda kolegijum Pinka ističe da je "zloupotreba i manipulacija sa radnim dijagnozama, za list Danas imala bolesni cilj da dokaže tezu, da je prihvatljivo prebijanje novinarki TV Pink, ako za posledicu nema smrt".

Kolegijum Pinka pita "da li je to ta Danasova i NUNS-ova proklamovana zaštita novinara ili borba protiv medijskog mraka". Kolegijum Pinka je ocenio da je Danas pretučene novinarke Pinka "bez griže savesti i trunke profesionalnosti, koristi u svom prljavom ratu, protiv aktuelne vlasti".

Izvor: Danas, Insajder, Beta