Zoran Lutovac novi predsednik DS-a

Zoran Lutovac je novi predsednik Demokratske stranke. Na današnjoj Izbornoj skupštini DS-a za Lutovca je glasalo 659 od 1.230 prisutnih delegata, za Gordanu Čomić 468, a Branislav Lečić je dobio 123 glasa.

Zoran Lutovac

Na izbornoj skupštini stranke u beogradskom Centru "Sava", za potpredsednike su izabrani Aleksandra Jerkov, Dragoslav Šumarac, Saša Paunović, Dragana Rakić i Dejan Nikolić, koji su ujedno u timu novog predsednika Lutovca.

Za predsednicu Političkog saveta izabrana je Mirjana Rašević.

"Bez Demokratske stranke nema promena, nema poboljšanja naše Srbije. Zato zajedno moramo da pobedimo apatiju, da izađemo u susret milionima koji su bili jednom sa nama", poručio je Lutovac nakon objavljenih rezultata glasanja.

Pored kandidata za predsednika stranke, delegati su na današnoj Izbornoj skupštini glasali i za pet potpredsednika, predsednika Političkog saveta, članove stalnog sastava Glavnog i Nadzornog odbora, kao i za članove Statutarne komisije.

Lutovac je na predstavljanju svoje kandidature rekao da je DS izgubila poverenje građana i da moraju da rade na tome da se ono povrati.

Odlazak sedmog predsednika DS-a i pitanje opstanka

"Pogledajmo jedni druge u oči. Izgubili smo poverenje građana, pali smo na političko dno. Nema nafte ispod dna. Moramo da idemo gore i vratimo poverenje", istakao je Lutovac.

Dodao je da su najmanje četiri razloga zašto su izgubili poverenje, a prvi je taj što su jedni te isti ljudi godinama u vrhu stranke, bez obzira na rezultat.

"Moramo da probamo drugačije. Došlo je do zasićenja. Moramo da pokažemo da smo razumeli poruku birača i biramo ljude koji neće biti kamen o vratu, već vetar u ledja".

Predsednici Demokratske stranke:

Dragoljub Mićunović (1990-1994)

Zoran Đinđić (1995-2003)

Zoran Živković (2003-2004)

Boris Tadić (2004-2012)

Dragan Đilas (2012-2014)

Bojan Pajtić (2014-2016)

Dragan Šutanovac (2016-2018)